Megfigyelőket kér az EP-választásokra az ellenzék

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közösségi oldalán jelentette be, hogy a szocialista Ujhelyi Istvánnal, a DK-s Niedermüller Péterrel és a Momentum listavezetőjével, Cseh Katalinnal közösen fordult a szervezethez, „a tavaly áprilisban tömegesen észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt”.

 

„Levelünkben azt kérjük, hogy a szokásos, formális választási megfigyelői delegáció helyett az EBESZ komoly, a visszaéléseket valóban észlelni és rögzíteni képes missziót küldjön Magyarországra a májusi EP-választásokra. Az EBESZ maga is nem méltányosnak találta jelentésében a tavalyi választást, pedig azóta ahelyett, hogy az akkori ajánlásaik végrehajtásán dolgozott volna a kormány, tovább romlott a helyzet például a sajtószabadság területén. Sőt, maga az ügyészség is visszaélések százait állapította meg. Annál fontosabb, hogy ezúttal sokkal erőteljesebben tartsa rajta a szemét az EBESZ a májusi EP-választáson” – írta a politikus.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak az EBESZ-nek kell felkészülnie: Emellett szükség lesz az ellenzéki pártok együttműködésére, hogy mind a 11 ezer szavazókörben legyen ellenzéki delegált, és azonnal fel kell lépni a csalások és szabálytalanságok ellen.

 

(forrás: szabadhir.hu)