Még szerencse, hogy csak 3 kormánygép kellett Szijjártónak Ulánbátorba 33 lélegeztetőgéphez

Három repülőgép kellett ahhoz, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kivigyen Mongóliába harminchárom ajándék-lélegeztetőgépet. A tárcavezető saját Facebook-oldalán számolt be arról, hogy indul Ulánbátorba, hogy átadja a mongol vezetésnek a kormány adományát.

 

Mint írta „sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk és a tárgyalások után indulás vissza! Nagyjából 24 óra múlva újra itt.”

 

A 24.hu írása szerint közzétett fényképek és a repülési adatok alapján egyértelmű, hogy Szijjártó Péter a Magyar Honvédség új csapatszállító gépével indult útnak Ázsiába, ám Oroszországban, Tatárföldön le kellett szállni tankolás miatt. Az Airbus A319-es gép ugyanis nem alkalmas ekkora táv megtételére, de 144 utas befogadására igen. Tehát a külügyminiszter egy középkategóriás utasszállítóval repült.

 

De nem ezen a gépen száűllították a lélegeztetőgépeket. Az adomány a koronavírus-járvány idején 17 milliárd forintért beszerzett Airbus A330-200F típusú teherszállító repülőgéppel érkezett, amelyet például a Szputynik V-szállítmányokat is hozták Magyarországra.

 

Szijjártó Péter Ulánbátorban arról beszélt, hogy Magyarország megteremtette saját gyártási kapacitását a járvány elleni védekezéshez, így akár lélegeztetőgépeket is tud gyártani. Az más kérdés, hogy mintegy 300 milliárd forintos tételben szerzett be a kormány 16 ezer lélegeztető, amiből még bőven akad a külgazdasági és külügyminisztérium raktáraiban. De ebből legalább milliárdos lett egy maláj szélhámos, akitől a a túlárazott eszközöket bevásárolta a kormány.

 

A 24.hu információi szerint a tárgyalást és az adományozást követően Szijjártó Péter indult is vissza Budapestre, de valószínűleg a kötelező pihenési idő miatt a gépe, amellyel érkezett, nem szállhatott még fel. Ezt a problémát pedig azzal oldották meg, hogy a Honvédség 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. A külügyminiszter így egy másik géppel tért haza Mongóliából.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a történtekről annyit írt a portálnak:

 

„A Magyar Honvédség a repülőgépek beosztását mindig a szállítási feladatok összetettsége és időbeosztása alapján allokálja.”