Mától országos látogatási tilalom lépett életbe minden kórházban

A betegek védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

 

Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az új koronavírus okozta járvány negyedik hullámára és a fertőzött személyek számának növekedésére tekintettel, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében járványügyi érdekből ismételten szükségessé vált a fekvőbeteg ellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése.

 

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. A látogatási tilalom mellett a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt.

 

Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A látogatási tilalom november 1-jétől visszavonásig érvényes.

 

A november 1-jétől országosan elrendelt látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem betegellátó intézményeire is vonatkozik.

 

A klinikákon fekvő betegekről közvetlen hozzátartozóik, munkanapokon 12.00 és 16.00 óra között kaphatnak információt a 06 1 459 1500-as telefonszámon. A vonal gyakran lehet foglalt a túlterheltség miatt, ezért a Semmelweis Egyetem arra kéri az érintetteteket, hogy betegenként, naponta csak egy hozzátartozó telefonáljon. Súlyos-kritikus állapotú, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat, alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására.