Markó Béla magyarázkodik Orbán elkottyantott erdélyi pártfinanszírozása miatt

Az erdélyi politikus csodálkozott a kijelentésen, mert mint hangsúlyozta, a politikai pártok Romániában sem kaphatnak külföldről pénzügyi támogatást. Ez egyszerűen nem lehetséges, bármennyire is akarná valaki. Az más kérdés, hogy erkölcsi és politikai támogatást kaphatnak ezek a szervezetek Magyarországról – tette hozzá.

 

Semjén Zsolt Tusványoson a határon túli magyar pártok vezetőivel folytatott beszélgetésen a magyar kormány nemzetpolitikai stratégiáját összegezve azt mondta, nem kell szemérmesnek lenni, névvel, címmel vállalja, hogy a magyar állam intézményes módon támogatja a külhoni pártokat. „Csókoltatom az utódállamokat, akiknek ez nem tetszik” – fogalmazott.

 

Markó Béla szerint azonban nem is a támogatásra vonatkozó furcsa mellészólás az igazi probléma a nyilatkozatban, hanem az, ami nem hangzott el Semjén Zsolt részéről – sem. Lehet ugyan csókoltatni az utódállamokat, de talán jobb lenne folyamatosan, nap mint nap tárgyalni velük, aminek a szándéka úgy látja, hiányzik./.../

 

Az RMDSZ volt elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, a Magyarországról érkező oktatási, gazdasági támogatások nagyon rendben vannak, nagy szükség van rájuk Erdélyben. Arról azonban nem tud, hogy az Erdélybe érkező magyar pénzekről hallgatólagos megállapodást kötött volna a román és magyar fél arról, hogy az összegek harmada a román elitnek jut, ahogy azt Stefano Bottoni történész, az erdélyi magyarság kutatója állítja.

 

(Az interjút teljes terjedelmében a klubradio.hu oldalán hallgathatják meg)