Már az Erkelben is - sztrájk miatt késve kezdték a Carment

"Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött; tapsolni kezdett a majdnem telt házas budapesti Erkel Színház közönsége, várták, hogy elinduljon a Carmen című opera. Akkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, aki közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, az egyeztetés, hogy legyen előadás, jelenleg is folyik, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra" - számolt be a lapnak az egyik olvasójuk.

 

A közönségnek elmondták, hogy a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet 35 százalékos alapilletmény-emelést akar elérni, de egyelőre nincs megállapodás. A nézőknek felajánlották, hogy aki akarja, visszaválthatja a jegyét, ám alig egy-két ember távozott a színházból.

 

A három szakszervezet - Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSz), Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz), Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz) – egyébként már 2017 nyara óta próbálja elérni az illetménynövelést, ám egyelőre nincs válasz a követelésekre.

 

(kép: archív)