Magyar diplomata útlevelével sikálná el a gyorshajtását a Csíki Sör tulaja - Romániában

A portál beszámolója szerint idén január 7-én délután három órakor egy bukaresti rendszámú Bentley 162 kilométeres sebességgel száguldott az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán. Itt 100 km/h a megengedett sebesség. A büntetés 3300 lej (250 ezer forint) és a jogosítvány negyedéves elvonása.

 

A járművet Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa (a képen balra) vezette. A portál értesülése szerint a sörtulajdonos nem tett eleget a büntetésnek, fellebbezett arra hivatkozva, hogy ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, egyenesen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

 

A hang.hu hozzáfűzi, hogy Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi.

 

Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem – ott román állampolgár.

 

„Ostoba, műveletlen surmók által hangoztatott gyakori félreértés, hogy a diplomaták a fogadó ország (sőt, bármilyen külföldi ország, ahová diplomataútlevéllel utaznak) törvényei felett állnak. Ez NEM igaz. A diplomata ugyanúgy köteles betartani a törvényeket, mint bárki más. Az úgynevezett "diplomáciai mentesség" csak bizonyos jogi következményektől védi meg, például a letartóztatástól és börtöntől. De ha törvényt szeg, az a minimum, hogy kiutasítják, a maximum meg az, hogy retorziókat vezetnek be az őt küldő állam ellen. Szóval csak így tovább Petike, osztogassál továbbra is diplomataútlevelet a haverjaidnak, biztosan nem lesz Magyarország számára negatív következménye!” – kommentálta a történteket „Panamajack” Facebook-bejegyzésében.