"Magánújság" pártérdekből – meglepő...?

Kassai Dániel, független önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmünket, hogy Budapest XVIII. kerületében Mozaik címmel olyan újságot terjesztenek, amely egyértelműen a jelenleg regnáló hatalom érdekeit szolgálja.

 

Pár hónapja egy újabb propaganda lap terjesztését kezdték meg a Pestszentlőrincet és Pestszentimrét is magába foglaló XVIII. kerületben. A Mozaik címmel megjelenő 16 oldalas kiadványban egyértelműen a Fideszes vezetést és érdekeket támogató írások vannak. Ezzel a névvel megjelenő újsággal, a mindenkor a kormánypártok helyi hatalmát segítő írásokkal Magyarországon több településen is találkozhatunk: Makón, Siófokon, korábban Cegléden és Nagykutason. Ezekben az újságokban az a közös hogy, cikkeikkel szeretnék mindenképpen pozitív színben feltüntetni a helyi Fideszes kiskirályokat, hirdetések, keresztrejtvények, bulvárcikkek közé bújtatva a propagandát. Ráadásul több helyen duplán, ugyanis a közpénzből kiadott városi újságok mellett a Mozaik egy újabb kifejezetten kormánybarát kiadvány. A szóban forgó Mozaiknak Szegeden van a kiadója – mondta hírportálunknak Kassai Dániel.

 

Megkérdeztük Ughy Attilát (képünkön) a főváros XVIII. kerületének polgármesterét, hogy a helyi önkormányzat ad-e erre a kiadványra forrást? A válasz nemleges volt a polgármester részéről. Felhívtuk Veréb Simont, aki a Mozaik impresszumában szerepel. Veréb arra hivatkozott, hogy a lap magánpénzből működik, ahhoz a XVIII. kerülettől nem kaptak anyagi támogatást. Azt a felvetésünket, hogy ez a lap egyértelműen Fidesz érdekét propagálja, nem cáfolta. Azt is elismerte, hogy a XVIII. kerület, mintegy 44 ezer háztartásába ingyen eljuttatják a lapot.

 

A kiadványon a hivatalos működését igazolandó ISSN szám sem szerepel, így nem lehet utánanézni a részleteknek. Mindenesetre így nehezen lehet követni, hogy igazából mennyit is költöttek a hatalomlévők a propagandára. Továbbá az ellenzék összes pártjának együttvéve sincs annyi pénze, hogy hasonló kiadványokat finanszírozni tudna. Ezzel eleve megborul a választási kampány feltételeinek egyensúlya.

 

Kertész Z István