Lovasi András ismét kormányközelben - Novák Katalinnal, Balog Zoltánnal együtt díjazták

 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom azért díjazta őket, mert példájukkal a gyerekvállalás fontosságát képviselték. A megalakulásának tizedik évfordulóját Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban ünneplő civil szervezet rendezvényén azok vehették át az Angelus Familiarum díjat, akik "tevékenységükkel, életpéldájukkal a gyermekvállalás, a családalapítás fontosságát és boldogságát" képviselték a nyilvánosság előtt”.

 

Hogy ebben milyen életművet alkotott a gyermekeitől is elvált Lovas András, az rejtély.

 

Az viszont cseppet sem homályos, hogy a fura nevű és tevékenységű mozgalom elnöke, aki a díjakat átadta az a megingathatatlan elkötelezettségű Orbán- és fideszrajongó, ex-újságíró  Skrabski Fruzsina, aki szűk 10 éve Novák Tamással készített egy hírhedt, leleplezőnek szánt, de inkább etikátlan dokumentumfilmet Biszku Béláról, akit történelmi számonkérés szándékával, de tudatos megtévesztéssel járattak le.

 

Mindez persze sokkal erősebb lépés lett volna mondjuk 1989 előtt, de akkor még nem volt idejük rendszerkritizálni. Nem úgy 2010-ben, az akkor már Orbán-kormány alatt.

  

A gerillaalkotásról nagyjából mindent elmond a Magyar Narancs hajdani kritikája:

 

„E film nem is annyira Biszku Béláról szól, mint inkább az alkotópárosról, s miután már művük elején pontosan meghatározzák pozíciójukat (valami ilyen szöveggel, hogy ki él még közülük, Marosán? Apró Antal?), nos tényleg egy élő, mozgó Biszku Bélára lett szükség.”

 

 

De vissza a jelenhez: a Lovasi Andrást is elismerő rendezvényen és a díjátadón részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

 

Legutóbb a nyáron érték erős kritikák a zenész sajátos pályafutását, amiért fellépett Tusványoson, az erősen kormánypárti rendezvényen, ahol többek között Bayer Zsolt és Orbán Viktor is beszédet mondott. Az esettel kapcsolatban Tamás Gáspár Miklós és Hont András is erősen fésületlen publicisztikában mondta el a véleményét.

 

Lovasi a „szélsőliberális hörgésként” definiált kritikákra adott válaszának végén, a Taxisofőr című filmből idézve nagyjából ennyiben foglalta össze álláspontját: „Ha neked ettől áll fel cowboy...”

 

Tudomásunk szerint Martin Scorsese nem vett át semmilyen díjat a Trump-kormánytól. Nincs rá szüksége.

 

(forrás: szabadhir.hu)