Kósa Lajos elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus kémszoftvert

Sok részlet még mindig évtizedekre titkosított, ráadásul Kósa szerint a megfigyelt személyekkel kapcsolatban "senki nem fog konkrét választ kapni" – írta a hvg.hu.

 

Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát szellőztette meg egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36. Mint kiderült, számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett. A botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

 

Pintér Sándor belügyminiszter és a Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sem beszélt érdemben a Pegasus-ügyről, amikor az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ellenzéki tagjai erről próbálták kérdezni – számolt be a testület zárt ülése után a bizottság két ellenzéki tagja, Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció) és Harangozó Tamás (MSZP).

 

Vadai Ágnes jelezte, hogy az ülésen e témában elhangzottakat 2050-ig titkosították, pedig nem volt bőbeszédű még a Hajdunál többet beszélő belügyminiszter sem. Az ellenzéki politikus elmondása szerint nem voltak hajlandóak elárulni, kiket hallgattak le a Pegasusszal. Amikor konkrét személyekre próbáltak rákérdezni, Pintér Sándor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy a sajtóban is megjelent újságírókat, politikusokat valóban megfigyelték-e.