Korrupcióellenes javaslattal készül az ellenzék a kormányváltásra

Több civil szervezet levélben kereste meg az országgyűlési választásokon induló és a közvélemény-kutatások szerint mandátumra esélyes pártokat a korrupcióellenes javaslatcsomaggal.

 

A mai napig a DK, a Fidesz, az LMP és a Párbeszéd válaszolt. A három ellenzéki párt kijelentette, hogy amennyiben bejutnak az országgyűlésbe, a tanulmányban leírt célok eléréséért fognak dolgozni. A Fidesz azonban a Transparency International tanulmányát politikai pamfletnek minősítette annak ellenére, hogy a tanulmány egyetlen állítását sem cáfolta konkrétan.

 

„A javaslataink pártfüggetlenek, tehát azokat bármilyen összetételű kormány megvalósíthatná” – állapította meg Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

 

„Ahol nagy a korrupció, ott a nők, a gyermekek és általában a társadalom elesettjei súlyos hátrányokat szenvednek. A korrupció nemcsak erkölcstelen, de felmorzsolja a társadalmi igazságosság biztosításáért felelős nagy rendszereket is: az egészségügyet, az oktatást, a szociális ellátórendszert is” – jelentette ki Betlen Anna, az egyik kezdeményező szervezet, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértője.

 

„Szinte egyenes összefüggés tapasztalható a korrupció elterjedtsége és a környezetszennyezés mértéke között. Az egészséges környezet megteremtéséhez tehát elengedhetetlen a korrupció visszaszorítása” – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.