Kormányváltó kétharmad: A bizonytalanok nagy része már tudja, kire szavazzon

A választásukat titkolók több mint kétharmada elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok, a valóban bizonytalanok körében háromnegyedes ez az arány. Tíz választását titkoló közül hatan kormányváltást szeretnének, a valóban bizonytalanok körében némileg kisebb ez a csoport.

 

Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali összefogásra szavazzon, ha annak érdemi esélye van legyőzni a Fideszt, és kétharmaduk akkor, ha van esélye megakadályozni a Fidesz kétharmadát. Tíz LMP szavazóból kilenc, és a Jobbik szavazók fele tartja elképzelhetőnek, hogy a kormányváltás érdekében egy baloldali összefogásra szavazzon.

 

Amennyiben a kétharmad leváltása a cél, az LMP szavazók ugyanilyen magas arányban szavaznának át, és a Jobbik szavazók körében is majd' kétharmadra emelkedik az arány.

 

Amennyiben a DK külön indul, és egy baloldali együttműködésnek van esélye megnyerni a választást, akkor a DK szavazók kétharmada szavazna át; tízből hat LMP szavazó cselekedne eképpen hasonló esetben. Viszont az LMP szavazók csupán negyede szavazna át a Jobbikra egy hasonló helyzetben.