Kormánydelegáltakért cserébe visszaadná a kormány az MTA-tól elvett 28 milliárdot

Az ATV.hu információja szerint a megajánlott kompromisszum értelmében az Akadémia új "menedzsmentjébe" - paritásos alapon - kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. A jövőben ez a testület döntene az MTA elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról.

 

Emellett az aktuális témákat is kerülnie kellene a tudományos testületnek, amelynek a kormány által kifogásolt állítólagos "aktuálpolitizálástól" vissza kellene térnie az úgynevezett „bölcs semlegességhez”.

 

Az ATV háttérinformációja szerint a kormányban azt nem tartják szerencsésnek, hogy - állításuk szerint - az elmúlt négy-öt évben "az Akadémia folyamatosan tolódik bele egy olyan helyzetbe, amit előtte soha nem csinált. Korábbi ciklusokban, ha megkérdezték az Akadémiát, akkor elmondta szakmai alapon a véleményét, például a vörösiszap-katasztrófáról, vagy a gazdasági válságról, akkor éppen Gyurcsány volt a miniszterelnök. De nem politizált".

 

Arra, hogy valójában mit jelent az MTA aktuálpolitizálása, az a válasz: a kormányoldalon például azt is nehezményezik, hogy a duális képzésről A kormány nem érti a duális képzés lényegét címmel jelent meg egy tudományos mű.