Kórházi ellátásra alkalmatlan lélegeztetőgépeket portyázott Orbán Kínából

A lap információi szerint országszerte számos intézmény ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból. A gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy úgynevezett CPAP berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál. A készülék előnye, hogy használatához nem szükséges különösebb szakértelem.

 

Az eszköz lélegeztetőgépre annyiban hasonlít, hogy egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe. Ugyanakkor lélegeztetésre alkalmatlan. Problémát jelent emellett, hogy a készülékek csak kínai nyelvű menüvel van ellátva, ezért mondjuk úgy, nehézkes a kezelése.

 

A Magyar Hang információi szerint a malőr nem egyedi eset, az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra szállították a hasznavehetetlen berendezéseket. Ezek ára webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár (245-275 ezer forint) között mozog. Magyarországon nem forgalmazzák. A lapnak névtelenül nyilatkozó egyik forrás szerint a beszerzők súlyos dilettantizmusát mutatja, hogy a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal. Merthogy minden intenzív osztályon használt kórházi eszköz esetében nélkülözhetetlen a rendszeres felülvizsgálat és karbantartás.

 

A lap az ügyben operatív törzshöz fordult kérdéseivel. Azt szerették volna megtudni, hogy az említett készülékeket lélegeztetőgépnek szánták-e, illetve ha légzést segítő készülékek beszerzése volt a szándék, azt mi indokolta, és miért nem adtak tájékoztatást erről korábban. Kérdéseikre nem kaptak választ.