Kőkemény rasszista állásfoglalást tolt ki a Magyar Cserkészszövetség

Egy borsodi iskola alapítói tíz évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy érettségihez juttatják azokat a gyerekeket, akikről lemondott a közoktatás.

 

A sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola megragad minden integrációs lehetőséget, az iskola igazgatója, Derdák Tibor pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy a lehető legtöbb olyan programot megszervezze, ami megmutatja a gyerekeknek a szegénységen túli világot.

 

Az iskola pedagógusai szerették volna, hogy megvethesse lábát náluk a cserkészmozgalom, a magyar cserkészek viszont nem kértek belőlük, írja a 168 Óra. A hivatalos cserkészcsapattá válás egyik feltétele, hogy az alakuló csapat tagjai együtt táborozzanak, ahol részt kell venniük egy vezetőképzésen is.

 

Azonban amikor a cserkészek rájöttek, hogy a táborozók között három roma fiatal is lenne, azonnal vissza akarták küldeni a befizetett pénzt. A befizetett részvételi díjat nem vették vissza, mert tavaly nyáron még remélték, egy másik táborba elmehetnek majd.

 

Azonban mindenhonnan ugyanazt az indok nélküli elutasítást kapták: „Ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik.” Így a borsodi cserkészek egyik táborában sem lehettek ott a roma gyerekek, de még a velük dolgozó ifjúsági vezetők sem.

 

Az országos vezetőség pedig arról beszélt, hogy „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”. A Magyar Cserkészszövetség a cserkész név használatát is megtagadta tőlük, arra hivatkozva, hogy nem adtak hírt honlapjukon a meghiúsult borsodi táborozásról.

 

(forrás: 168ora.hu; kép: illusztráció)