Kidőlt bükkfák tömegei torlaszolják el az Északi-Börzsöny fő turistaútját

A június 9-10-i vihar nagyon megtépázta az Északi-Börzsöny főgerincét, rengeteg, főleg bükkös dőlt ki, hatalmas az erdő-kár. Azért is tekinthető ez rendkívül kedvezőtlen történésnek, mert a fenyők mellett már a bükkösök is komoly veszélyben vannak, a hazai éghajlat változása miatt.

 

A kidőlt, óriási méretű törzsek teljesen eltorlaszolják a gerincen:  Diósjenőről Kemencéig végigvezető sárga sáv jelzésű turistautat, körülbelül 1800 méternyi hosszban. Főleg a Bugyihó nevű csúcs közelében nehézkes követni az utat, az igen meredek lejtők miatt kerülni szinte lehetetlen. Kérdeztük a területileg illetékes Ipoly Erdő Zrt-t, Horváth Barnabás főmérnök igen gyorsan válaszolt felvetéseinkre.

 

„Az erdészet tud a károkról, arról is, hogy több műszaki létesítményünkben kárt okoztak a kidőlt fatörzsek. A kialakult sajnálatos helyzet zömmel a június 9-10-i viharos éjszakán következett be. Tájékoztatásul írjuk, hogy a frekventált túraútvonalak megtisztítását végezzük elsőként (kék sáv és a piros sáv), majd a többi, kevésbé ismert és látogatott utat is érinteni fogjuk, ahogyan azt kapacitásaink engedik” - írta válaszában Horváth Barnabás.

 

Azonban arra a kérdésünkre, hogy a helyszínen miért nem tettek ki figyelmeztető táblákat, legalább egy laminált lapot mind két irányban, azt válaszolta, hogy a médiában, a Magyar Természetjáró Szövetség értesítésével és az erdészet honlapján közzétették a felhívást. Ott jártunkkor azonban úgy gondoljuk, hogy a kirándulók széles tábora túra előtt nem nagyon szokott honlapokat böngészni.

 

Azt ígéri a főmérnök, hogy a kérdéses túraút felszabadítását két irányból megkezdték. A Bugyihó és az ún. Fonottsági lejáró közötti szakaszon bekövetkezett jelentős dőléskár kivételével, az utat már felszabadították. Horváth Barnabás közölte, hogy Ezen néhány száz méteres szakasz járhatóvá tétele komolyabb fakitermeléssel járó beavatkozást igényel, amit augusztus végéig megvalósítanak. Addig a túrázóknak biztonságos kikerülő nyomvonalat jelölnek ki.

 

Ez az említett néhány száz méter a mi méréseink szerint 1800 méter. A fő baj az, magán az erdőkáron kívül, hogy a helyszínen nem hívják fel az akadályokra a figyelmet. Az arra túrázó az emelkedők és a kanyarok miatt úgy gondolhatja, hogyha egy-két akadályon nagy nehezen átjut, utána már kényelmesen folytathatja az útját. A valóságban nagyon nem így van.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó