Két döntés menekültügyben: Trumpné megköszönte a férjének, Orbánné nem merte

Miközben itthon az eddigi legszégyenletesebb törvényt is megszavazta a magyar kormány a menekülteket segítők büntethetőségéről, addig Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban kedden délután aláírta azt az elnöki rendeletet, amely megakadályozza az Egyesült Államokba illegálisan érkező és őrizetbe vett családok elszakítását gyermekeiktől.

 

A rendelet aláírásakor Donald Trump megköszönte a jelen lévő Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszternek a rendelet tartalmának kidolgozását, és hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlásnak gátat vetni szándékozó kormánypolitika nem változik. Szerinte ezáltal sok család boldog lesz.

 

Az újságírók kérdéseire röviden válaszolva Donald Trump a többi között hangsúlyozta: mind a feleségéből, Melaniából, mind a lányából, Ivankából – aki a Fehér Házban tanácsadóként dolgozikerőteljes érzelmeket váltott ki” a szüleiktől elszakított gyermekek látványa.

 

„De mindenki így érez, akinek van szíve” – fogalmazott az elnök, nyilvánvalóan utalva ezzel a first lady hétfőn nyilvánosságra hozott nyilatkozatára, amelyben Melania Trump leszögezte, hogy egy ország irányításához „szívre is szükség van”.

 

A rendelet aláírása után Ivanka Trump Twitter-bejegyzésben köszönte meg az elnöknek a döntést.

 

Arról nincs sajtóinformáció, hogy Orbánné Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet arca tiltakozott volna férjénél a hazai törvény módosításának gyalázatos volta miatt.