Kéri László: irracionális, szürreális valóságban élünk

A Fidesz migránsozós kampánya - amely egyébként kifulladóban van -, azt próbálja sugallni, hogy miközben a világban dúl az erőszak, ez itt a béke szigete, de csak addig amíg ez a párt van hatalmon – nyilatkozta Kéri László a Klubrádió reggeli műsorában.

 

Kormányzásuk már elég hosszú ideje tart ahhoz, hogy úgy tűnjön, ezen már nem is lehet változtatni - véli a politológus. Kitermel rengeteg alkalmatlan vezetőt kisebb közösségek élére, akiknek alkalmatlanságuknál fogva szükségük van arra, hogy a hűségüket bizonyítsák és félelmet keltsenek. A félelem pedig kiszolgáltatottsághoz, a jogok csorbulásához vezet.

 

Kéri László szerint a három Orbán-kormány különbözik egymástól. Az első a politikai, társadalmi hátteret készített elő, a második megteremtette a hatalom gazdasági hátterét, a harmadik pedig levagdossa a sallangokat. Kiiktatja mindazokat az elemeket, amelyek veszélyeztethetik. Ezért megy neki az értelmiségnek, a civil szférának. Már csak az ellenzékkel kell tennie valamit, de ez is elkezdődött.

 

A politológus úgy véli, hogy az EP-választásokat a Fidesz bőven megnyeri. Az önkormányzati választásokon viszont van esélye az ellenzéknek. A rabszolgatörvény elfogadása utáni időkben az ellenzék felvonultatott számos olyan eszközt, amelyek hatásosak, de aztán nem folytatta. Pedig akkor a Fidesz lebénult. Az őszi helyhatósági választás fordulatot hozhat, főleg Budapesten. S ha a fővárosban igen, akkor több nagyvárosban is.

 

(A beszélgetést teljes terjedelmében ide kattintva hallgathatják meg)