Kérdezz-felelek a hialuronsavról

Mi az a hialuronsav?

 

A hialuronsav nem más, mint egy nagy molekulájú, természetes szénhidrát, ami vízmegkötő és síkosító tulajdonságokkal rendelkezik. Az emberi szervezet számos pontján is megtalálható, többek között a bőrben, ízületekben és porcokban. Az 1930-as években fedezték fel, és arra is rájöttek, hogy bár az emberi test is tartalmazza, azonban a mennyisége az életkor előrehaladtával egyre csökken. Szerencsére külső forrásból is biztosítható a pótlása. 

 

Mire jó a hialuronsav?

 

A hialuronsavat közel sem csak a szépségiparban alkalmazzák (bár ez a közismertebb felhasználási területe), hanem a gyógyászatban is. Mivel az ízületeknek kenést biztosít, ezért hatékonyan kezelhetőek vele a mozgásszervi panaszok, elkerülhető az ízületi gyulladás, valamint megakadályozható a porcok kopása.

 

Mindamellett használják a bőrgyógyászat, a fül-orr gégészet, illetve a fogászat területén is, de a legtöbben talán mégis azt tudják róla, hogy segít feszesen és simán tartani a bőrt, és képes elhalványítani a ráncokat. 

 

Milyen formában alkalmazzák?

 

Ha célzottan, helyi használatra van szükség, akkor általában injekció formájában fecskendezik a bőr alá. Ezt az eljárást alkalmazzák például a porckopások vagy az ízületi elváltozások kezelésénél, illetve szépségszalonokban a hialuronsavas ajak- vagy ráncfeltöltésnél. 

 

Ezenkívül találkozhatsz még vele hidratáló, ránctalanító krémek fő hatóanyagaként is, így akár a mindennapi szépségápolási rutinodba is beépítheted.

 

De ha nem csak a bőrödért szeretnél tenni, hanem a porcok és ízületek egészségéért is, akkor érdemesebb folyékony vitamin formájában fogyasztanod, hiszen így az egész testedben komplexen kifejtheti a hatását. Hogy ilyet hol találsz? Nézz körül a Yobogu webáruházában! 

 

Miért fontos a különböző molekulaméret?

 

A hialuronsavnak többféle súlyú molekulája is létezik, melyek eltérően hatnak a szervezetre: a kicsi molekulasúllyal rendelkező variáns szívódik fel a legkönnyebben, a közepes a bőr védőrétegének erősítésében játszik fontos szerepet, a nagy molekula pedig a vízmegkötő képességével magaslik ki.

 

Hogyan oszlik el a szervezetben a hialuronsav?

 

Az emberi testben található hialuronsav 56%-a a vérben és az ízületi folyadékokban lelhető fel, 35%-a az izmokban és csontokban, és mindössze 9%-a van a bőrben. Ám ahogy említettük, a mennyisége az öregedéssel együtt csökken, így érdemes időben elkezdeni a pótlását. 

 

A hialuronsav külső forrásból való bevitele segít a bőrt feszesen és simán tartani, a porcok kopását megakadályozni és az ízületi gyulladásokat megelőzni.