Kell a hely a NER-hordának – a bunkók mégis kitakarítják évszázadok után a várból a történelmi könyvtárat

S tessék: végleg végleges, hogy egy hajdani laktanya vizenyős pincészetébe szállítják az 1802-ben megalapított s később közadakozásból megteremtett történelmi intézményt.

 

És a barbárkormány tegnap mégis hírül adta a közintézmények, múzeumok, könyvtárak adatbázisait összekötő digitális névtér rendszert hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - című hír sokadik sorában az MTI-n keresztül, hogy az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át.

 

Erről Tüske László, az OSZK főigazgatója beszélt keddi sajtótájékoztatóján. Tüske azt mondta: 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK "kettős költözését", amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán.

 

Az eseményen Káldos János, az OSZK munkatársa hangsúlyozta: 2016-ban egy kormányhatározatban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak az OSZK informatikai fejlesztésére, amely mintegy 70 részprojektet ölel fel, köztük a Magyar Nemzeti Névteret és az Országos Könyvtári Platformot is.

 

Megtudhattuk továbbá, hogy a következő héten indul az azbesztmentesítés első szakasza az OSZK jelenlegi épületében, valamint belső építészeti munkák is kezdődnek.

 

Arról egy szó sem esett, hogy Orbán melyik elmebeteg lázálmát tervezik megvalósítani a budai vár könyvtártalanított helyszínén.

 

(forrás: szabadhir.hu)