Kásler embere támadja Zachert

A portál megjegyzi, a tanácsadó testület elnökének kérése azért is szokatlan, mert az általa megszólított szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni.

 

Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaira próbált nyomást gyakorolni. A Népszava úgy tudja: több szakmai tagozat vezetője a kérést elhárította azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. Zacher a Népszavának annyit mondott: van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

 

A toxikológus, aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik a Szabad Európa Szelfi című podcastjában többek között arról beszélt, hogy már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőre.

 

Mielőtt lélegeztetőgépre tenné a beteget, ismerteti vele a CT- és laboreredményeket, valamint azt, hogy a maszk sem elég a stabil légzéshez. Senkinek nem ígéri, hogy meggyógyítja, de azt igen, hogy mindent megtesz érte. Mint mondta, a betegek gyakran azt kérdezik, hogy ugye nem fognak meghalni, vagy hogy ugye meg fogják menteni őket; „van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” sőt, megesett, hogy döntenie kellett, ki maradjon életben. Elmondta továbbá, hogy márciusban 380 órát dolgozott, egyúttal úgy véli, valami nincs rendben, hogy az orvosok nem nyilatkozhatnak és a sajtót nem engedik be a kórházba, mert így az emberek nem láthatják a valóságot.

 

Véleménye szerint felelőtlen ígéret volt Orbán Viktor részéről, hogy mindenkit meggyógyítanak.