Karácsony Gergelyből kibuggyant - az MSZP és a Fidesz háttéralkukkal bizniszel

A napokban adott interjút az ATV-nek Karácsony Gergely zuglói polgármester, az MSZP-Párbeszéd-DK főpolgármester-jelöltje, amelyben elismerte, hogy a kerületi önkormányzat a helyi Fidesz és az MSZP háttérmegállapodása nyomán fogadta el a több 100 milliós veszteséghez vezető ajánlatot a parkolási rendszer kialakításakor.

 

Ferencvárostól eltérően Zuglóban nem a visszaélésekkel van a probléma, hanem azzal, hogy az egész túl drága, hiszen amíg más kerületekben egy-egy parkolóóra havi fenntartási díja hatezer forint, Zuglóban 69 forintba kerül darabonként. Karácsony Gergely elmondása szerint ez azért lehet így, mert volt ugyan ajánlattevő cég, amely kevesebbért vállalta volna, ezt a pályázatot visszavonták, „mert ott volt egy háttérmegállapodás”, a győztes, de drága ajánlatot pedig a helyi Fidesz és az MSZP is elfogadta, miközben ő maga tartózkodott.

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatót az LMP fővárosi önkormányzati képviselője, Gál József, amelyen a politikus elmondta: sürgősségi eljárásban határozati javaslatot terjeszt be a budapesti „parkolási maffia” felszámolása érdekében.

 

Gál kezdeményezése felszólítaná Tarlós Istvánt olyan jogszabály kidolgozására, amely által a budapesti parkolás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatáskörébe kerülne, felülírva ezzel a kerületek jogosultságait.

 

A Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége azonban elutasította, hogy az LMP-s határozati javaslat egyáltalán napirendre kerüljön.

 

A jelenlévők közül a napirendre vételt egyébként a Fidesz kerületi polgármesterei és képviselői nem szavazták meg, az MSZP tartózkodott, a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a Párbeszéd két politikusa, Karácsony Gergely és V. Naszályi Márta, illetve a jobbikos Tokody Marcell szavazott igennel Gál javaslatára.

 

A Karácsony által feldobott háttéralkut Tóth Bertalan, az MSZP elnöke csütörtöki nyilatkozatában cáfolta. Beszélt Karácsony Gergellyel és megállapodtak, hogy a jelölt főpolgármesteri programjának kiemelt pontja lesz az egységes budapesti parkolási rendszer kialakítása.