Karácsony Gergely: Nem visszalépek, hanem előre

A főpolgármester elmondta, mindig világossá kell tennie a céljait: amikor arról beszél, hogy „előre”, akkor arról beszél, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot, ezzel a vízióval érkezett az előválasztási kampányba, és ezt szeretné képviselni a második fordulóban is. „Bármelyikőnk is lesz az ellenzék közös jelöltje, természetesen sokkal jobb jelölt lesz, mint Orbán Viktor” – fogalmazott Karácsony, hozzátéve: ha ez nem ő lesz, akkor is teljes erejével fogja támogatni a jelöltet.

 

Karácsony úgy véli, az a dolguk, hogy kimenekítsék az országot a „hideg polgárháborúból”, és alapvető erkölcsi célnak tartja, hogy a kormányváltás után béke legyen, Dobrev Klára pedig nem érzi ennek kellőképpen a súlyát. Elmondta, szívesen ad garanciát bárkinek arra, hogy az általa vezetett kormány néhány nagyon fontos ügyben az ő politikai értékeiket is képviselni fogja.

 

„Arra nem tudok garanciát adni, hogy ne a saját programomat képviseljem” – hangsúlyozta. A nemrég megjelent közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a politika alapvetően „politikai kérdés, erkölcsi kérdés, és nem matek”.

 

A visszalépéssel kapcsolatban Karácsony úgy fogalmazott, hogy a végén úgyis az előválasztáson résztvevő polgárok döntenek, az a veszély nem fenyeget, hogy az ellenzék ne lenne egységes.

 

A kormányváltás azzal a programmal lehetséges, amelyet én képviselek, elismerve mindenki másnak az érdekeit – hangsúlyozta. Ez nem hatalmi kérdés, ez nem egó kérdése, az ellenzéknek jövőképet kell kínálnia, jelezte. Mint mondta, ettől függetlenül szívesen egyeztet bárkivel, hogy támogassa őt a második fordulóban, de úgy véli, békét és igazságot nem garantál egyik jelölt sem, és sem Dobrev, sem Márki-zay nem rendelkezik válasszal az ország legfontosabb ügyeire – idézte a sajtótájékoztatót a 24.hu.

 

A bejelentés előzménye, hogy kedden a Medián, majd szerdán a Závecz közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy az előválasztás második fordulója előtt Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közt felzárkózott a második helyre Dobrev Klára mögé, és jelentős előnnyel maga mögé utasította Karácsony Gergelyt.