Karácsony: „Én tudom csak leváltani Orbán Viktort”

A pártelnökök megállapodására volt szükség ugyanis az időpont meghatározásához, miután az Országos Előválasztási Bizottságban (OEVB) nem tudott döntésre jutni pénteken a hat ellenzéki párt delegáltja.

 

Az első forduló győztese Dobrev Klára, a DK jelöltje, őt követi Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-Párbeszéd), harmadiknak pedig Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom) futott be a miniszterelnök-jelöltek első előválasztási fordulójában. Ők lesznek ott a másodikban.

 

Karácsony Gergely ma az előválasztás első fordulóját értékelve azt mondta: ő tudja csak leváltani Orbán Viktort. Győzelme esetén elszámoltatást ígért: Hadházy Ákost kéri fel majd kormányfőként, hogy koordinálja az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat. Márki-Zay feladata lesz új alkotmányos menetrendet kialakítani, visszaadni az önkormányzatoknak az elvett jogaikat. Létre kell hozni egy közjogi tanácsadó testületet, amelyben Magyarország vezető alkotmányjogászai tesznek javaslatot, hogyan lehet ismét az ország alkotmányos demokrácia. Dobrev Klárát pedig külügyminiszterként képzeli el.