Karácsony bejelentette visszalépését, nem indul miniszterelnök-jelöltként

 

Azt is elmondta, hogy komoly lejárató kampányra készül. A főpolgármester pedig azt közölte, hogy kitölti a mandátumát.

 

Karácsony Gergely az őt támogató pártokat arra kéri, hogy Márki-Zay Pétert támogassák. Azt mondta, könnyű volt neki a döntés, mert nem a hatalom számára a legfontosabb. Mint fogalmazott, ez a döntés nem róla vagy Márki-Zayról, hanem Magyarországról szól. Egyúttal nehéz is volt elhatároznia magát, mert az előválasztás első fordulójában 170 ezer ember szavazott rá, illetve több párt is támogatta. Azért is nehéz, mert egy olyan jobbközép politikust fog támogatni, akivel vitái voltak.

 

Márki-Zay Péter elmondta, soha nem tudjuk meg, hogy félrerántotta volna-e a kormányt az elkövetkező órákban. Szerinte a választás arról szól, európai lesz-e az ország, vagy mocsárba süllyed.

 

„Szövetségben megyünk tovább, nem visszaléptünk, hanem előre. Sokan megkérdőjelezték Karácsony integritását, mondta, de ő mindig bízott benne. Ma Karácsony bebizonyította, a haza érdeke mindennél fontosabb” – fogalmazott Márki-Zay.

 

Szerinte nem voltak pártalkuk, mert nincsenek pártok. „Mi nem pártmutyiban gondolkodunk, sem pozíciókban” – mondta. Karácsony kapott megkeresést a DK felől is, de ő mégis Márki-Zayhoz lépett – emelte ki. Hozzátette: kell Dobrev Klára támogatása is, a szavazók harmada őt támogatta, mondta Márki-Zay, szerinte ugyanis Dobrev jelöltségével nem tudják leváltani Orbán Viktort. Azt is elmondta, sok olyan emberrel beszélt, akik eddig a Fideszre szavaztak, de rá szavaznának, szerinte Dobrevvel nem lehetne őket megszólítani.

 

Márki-Zay a Jobbik lehetséges támogatásáról azt mondta a hvg.hu kérdésére, hogy a párt vezetése most mindenkinek a saját lelkiismeretére bízza, kit támogat, de a jobbikosok nem vesznek részt a kampányban. Az LMP a sajtótájékoztató közben bejelentette, hogy csak zöld jelöltet tudnak támogatni, így Márki-Zayt nem. Erre Márki-Zay azt mondta, ez az ő döntésük.

 

Karácsony egy kérdésre válaszolva cáfolta azt, hogy félmilliárd forintot költött volna a kampányára, szerinte jóval kevesebb volt az. A kampányra költött összegről azt mondta, nem volt kidobott pénz, mert a kampánya támogatta az előválasztást, és sok új gondolatot behozott a politikába. Az összeget nem árulta el.

 

Egy kérdésre válaszolva azt is elmondták, hogy nincs olyan megállapodásuk, hogy kétéves ciklus után helyet cserélnének, és Karácsony lenne utána a kormányfő.