Kálmán Olga tanuljon meg elegánsan veszíteni

Későn értesültek arról, hogy mikor lesz az előválasztás végeredményének kihirdetése, így Kálmán Olgának már nem volt ideje átöltözni – ezzel magyarázta a DK-s Gréczy Zsolt, hogy a függetlenként, de támogatásukkal induló jelöltjük miért nem ment el a hivatalos finisre. Kimondanám, mi volt a szó, spontán hova tájoltam erre Gyurcsány hű Sancho Panza-ját, de ilyet ugye profi újságírónak nem illik, meg ne kelljen már kifütyülnünk. Ezért mondom a nyilvánosság-kompatibilis verziót: „kedves DK, légyszi ne nézzetek hülyének”, éppen elég ezt a NER-oldaláról konstans tapasztalni.

 

Néztem élőben az interneten a bejelentést, a közben érkező kommenteket is, ahogy mások is értetlenkedtek az asztalnál üresen álló szék láttán: ”és hol van Olga?”. Milyen érdekes, hogy a másik két induló, a győztes Karácsony Gergely és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor értesültek az időpontról, és oda is értek, ahogy a sok tudósító is. Az átöltözős magyarázatnál ráadásul nagyobb baromságot nehéz lett volna kitalálni, nem az angol királynő fogadására készült, vagy hogy hazai kirakat-pucc eseményt mondjak, nem Rogán Cili mi pénzünkből kistafírozott szépségversenyén kellett felvonulni, hogy megfelelő outfit nélkül ne lehessen megjelenni.

 

Ráadásul Kálmán Olga szinte azonnal videóüzenettel jelentkezett, mondjuk ezek után nem tudtam nem a ruháját nézni azonnal, hiszen a DK-s indoklás után kb. pizsamát vártam. De értem én: könnyebb ez a megúszós megoldás, saját helyszínen felmondani 33 másodpercet és ráfogni, hogy ez a „mi is gratulálunk Karácsony Gergelynek”-gesztus.

 

Bennfentes körökben terjedő pletykák szerint Gyurcsányék odaszúrása lehetett a jelöltjük tüntető távolmaradása, de ki tudja, talán Kálmán Olga durcizott be. Utólag már van egy újabb magyarázat, technikai malőrről, de voltaképpen mindegy, a lényeg akkor is az, hogy ez így nem elegáns.

 

Mert nemcsak a tévéstúdiókba kell bemenni, az ATV fehér asztalához, aminek még a másik oldalán ülve annyi éven át nála volt az irányítás.

 

A dobogó 2. helyére is fel kell állni, vagyis jelen esetben ki kellett volna ülni ahhoz az asztalhoz, Karácsony és a jóval gyengébben szereplő, mégis korrekten nyilatkozó Kerpel-Fronius mellé. Ez jár az 1. és a 3. helyezettnek, jár minden szavazónak, önkéntesnek, bárkinek, aki olykor hőgutát kockáztatva voksolt, szervezett, lebonyolított, rászánt akár egy percet is az idejéből arra, hogy pár hétig tanulhattuk-megélhettük ezt a demokratikus nóvumot.

 

Mert a közel 70 ezer előválasztó jól vizsgázott. De politikusainknak és politikus(ön)jelöltjeinknek ezek szerint még ezen az oldalon is van mit gyakorolni: nem csak győzni kell tudni, hanem elegánsan veszíteni is. Sportszerűnek lenni. Hogy legyen tartás, bármit gurít is a karma.

 

Gergely Zsófia/Klubrádió