Józsefváros: Nem lepődött meg az ellenzéki jelölt a brutális bukáson

Győri Péter nem bánta meg, hogy elindult a józsefvárosi polgármester-választáson, annak ellenére, hogy számított a vereségre. A július 8-ai választás ellenzéki jelöltje a Reggeli gyorsban azt mondta, bár most sokan mérgesek, van aki csalódott, ő nem lepődött meg az eredményen, mert már a kampány során is hasonló arányokat érzékelt. Nagyon sokan elfordultak a politikától, illetve nem keltette fel az érdeklődésüket egy időközi polgármester-választás.

 

Reális eredmény született tehát, amivel szembe kell nézni, és elemezni kell „okosan, és nem a szokásos módon”.

 

Győri Péter a Klubrádió műsorában hangsúlyozta, hogy a Fidesz épp a legszegényebb részeken kapta a legtöbb szavazatot, nagyon sokan voltak, akik a mostani kormányzó erőre voksoltak, miközben kilakoltatás vár rájuk. A legkiszolgáltatottabbak félnek a leginkább a hatalom ellenében szavazni, amit szintén elemezni kell – tette hozzá.

 

Arra is kitért, nem akarja az erőforrásaik közti eltérésre fogni a választás kimenetelét, de mérhetetlen volt a különbség a kormánypárti jelölt javára. A fideszes oldal „hegyeket mozgatott meg”, óriási pénzből gazdálkodhatott, míg az ellenzéknek fillérei is alig akadtak.

 

Győri Péter a demokrácia működése szempontjából a legsúlyosabbnak azt tartja, hogy nagyon kevesen mentek el szavazni, szerinte senki sem segíti az embereket abban, hogy részt tudjanak és részt is akarjanak venni a helyi politika alakításában.

 

Az időközi józsefvárosi polgármester-választáson a Jobbikon kívül minden országgyűlési ellenzéki párt, valamint a parlamenten kívüli Momentum is Győri Péter mögé állt, de kormánypárti ellenfele, a Fidesz-KDNP-jelölt Sára Botond így is nagy különbséggel, a szavazatok majdnem kétharmadával (62 százalékával) nyert. Győri Péterre a polgárok 36 százaléka szavazott.

 

A július 8-ai, vasárnapi voksoláson választásra jogosultak kevesebb mint negyede, 23 százaléka vett részt, a szavazást azután kellett kiírni, hogy az addigi polgármestert, a fideszes Kocsis Mátét áprilisban országgyűlési képviselővé választották, a két posztot pedig nem töltheti be egyszerre.

 

(Forrás: Klubrádió)