Jönnek a választások: Megkezdték a 12 ezer forintos tűzifa-utalványok kiosztását

A választások miatt tavaly tavasszal már nem sikerült a kormánynak elfogadni a váratlan lehűlésre hivatkozva beígért támogatást. A döntés végül júliusban született meg, ám egészen mostanáig hiába várta az a közel 400 ezer igénylő, hogy részesüljön a 12-12 ezer forintból.

 

A helyhatóságok megkezdték a 12 ezer forintos tüzelőtámogatási utalványok kiosztását – nyilatkozta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere a media1.hu kérdésére.

 

A hivatalok mintegy tizede átvállalja a kiszállítás költségeit, ami a fa árának mintegy ötöde. A túlnyomó többség ugyanakkor a környékbeli tüzépeken az igénylő által beváltható, hivatalos önkormányzati papírt állít ki.

 

A legnagyobb arányban fát igényeltek, illetve biztosítanak az önkormányzatok. Az elnök korábbi becslése szerint a kérelmezők 60 százaléka fát, 35 százaléka pelletet/brikettet igényelt, a fennmaradó 5 százalék pedig a többi lehetőséget – palackos vagy PB-gázt, illetve fűtőolajat – választott.

 

Schmidt Jenő úgy véli: annak ellenére, hogy ilyentájt leginkább már csak vizes fát kapni, illetve a lehetőséggel a kedvezményezettek elvben még az év végi fűtési szezon elején is élhetnek, a jogosultak túlnyomó többsége mielőbb beszerzi a kevesebb mint fél köbméter ingyenfát./.../