Japán üzent a terrorizmusnak: Kivégezték a gyilkos szekta hét vezetőjét

Később kiderült, hogy korábban egy vidéki városban próbálkoztak hasonló akcióval. Összesen 6.300 ember sérült meg. Sokan egy életre elveszítették a látásukat és a tájékozódó képességüket. A szekta felvállalta a felelősséget és bocsánatot kért. A tetteseket – köztük a szekta vezérét – hamar elfogták és halálra is ítélték. Az ítéletet csak most hajtották végre…

 

Az igazságügyi miniszter asszony azzal indokolta döntését, hogy a szekta különösen nagy veszélyt jelentett a közbiztonságra. Semmiképp sem szabad megengedni, hogy bármilyen hasonló akció megismétlődhessen! – hangsúlyozta a miniszter asszony. Az áldozatok és családtagjaik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kivégzés halogatásának politikai okai voltak.

 

Az Aum szekta fénykorában vonzotta a fiatalokat: több mint tízezer tagja volt. Köztük menő ügyvédek és orvosok. A politikai pártok számítottak a szekta támogatására. Senki sem gondolta ugyanis komolyan, hogy a szekta vezére, Aszahara Soko komolyan veszi tanítását és “beteljesíti az utolsó ítéletet”. Most az Aum szekta hét tagját végezték ki – köztük a vezért, Aszahara Sokot. Még hatan várakoznak a halálsoron. Japánban csak ritkán alkalmazzák a halálbüntetést.

 

Most minden valószínűség szerint azért döntött a konzervatív kormányzat a hét szektatag kivégzése mellett, hogy figyelmeztessen mindenkit: a terrorizmus Japánban halál büntetéssel jár.

 

Tokióban lesz a következő olimpia és ebből az alkalomból több mint félmillió vendégmunkás érkezik külföldről. A japánok nagyon bizalmatlanok a külföldiekkel szemben, de munkaerőre szükség van az építkezésekhez. A japán sajtó a terrorista szekta tagjainak kivégzését összeköti a külföldi munkaerő érkezésével. Őket is figyelmeztetni akarják: Japán kőkeményen lesújt a terrorizmusra.

 

(forrás: globoport)