Izraelbe utazik Orbán, miután antiszemitának tartott médiavezetőt nevezett ki

A tájékoztatás szerint csütörtök délelőtt kerül sor a két miniszterelnök négyszemközti megbeszélésére, majd a plenáris tárgyalás következik, amelyen magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

 

Szintén csütörtökön tárgyal Orbán Viktor Reuven Rivlin izraeli államfővel, majd Magyarországhoz kötődő, illetőleg magyar származású izraeli személyiségekkel találkozik - közölte Havasi Bertalan.

 

A kormányfő jeruzsálemi programja során találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

 

Nem mellékes előzmény, hogy az M% kulturális csatrna élére azt a Siklóssy Beatrixot nevezték ki a héten, akinek nyíltan antiszemita megnyilvűnulásai ellen még Erdő Péter bíboros is kénytelen volt felszólalni 2014-ben:

 

"Siklósi Beatrix (...) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására” – írták akkor a magyarországi történelmi egyházak vezetői: Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András az MTVA akkori vezérigazgatójának küldött levélben.