Itt a nyár legsokszínűbb fesztiválja

A panorámás, vízparti MOL színpadon élő legendák lépnek fel, több generáció legnagyobb slágereivel: az Earth Wind & Fire Experience, Demjén Ferenc, Fenyő Miklós és Szikora Róbert, a Csík Zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, a Budapest Bar és Bródy János. Három napon át városszerte koncertek, irodalmi programok, kiállítások láthatók és hallhatók. Lesznek ingyenes jazz-koncertek, Aranyakkord és Járai Márk a kilátónál, a Besúgó című sorozatot a szereplőkkel együtt bemutató házibuli, Wannabe és Get Funky party, irodalmi beszélgetések, kertmozi, gitárosok a parton, de még Zámbó Jimmyt is megidézik Zamárdi szabadstrandján a MOL Nagyon Balaton butikfesztiválja keretében, ahol a Balaton legjobbjait felvonultató gasztronómiai kínálat is várja a ZamJam vendégeit.

 

 

Egymás után szerepelnek az élő legendák a ZamJam fő helyszínén, a vízparti MOL-színpadon. Kivétel nélkül olyan produkciók érkeznek, amelyek dalain generációk nőttek fel és amelyeket fröccsel a kézben a nyári naplementében hallgathatunk, a háttérben a Tihanyi Apátsággal. Már napközben megtelik a város élettel, este pedig feledhetetlen koncertélmények és bulik várják a fesztiválozókat. A ZamJam – amelynek a névadószponzor MOL mellett egyik fő támogatója a Budapesten augusztusban megrendezésre kerülő Atlétikai Világbajnokság is - valóban sok műfajú kínálattal várja a vendégeket a nyár egyik legforgalmasabb hétvégéjén, Zamárdiban. A színes kulturális kínálat mellett idén elindul a Staropramen Gasztrosétány, amely keretében a Balatoni Kör a régió legjobb éttermei közül vonultat fel jó néhányat. A programok nagy része ingyenesen látogatható, a legnagyobb koncertekre pedig kedvezményes áron kaphatóak a jegyek.

 

Koncertek a Kilátónál

 

Sokan nem is tudják, hogy Zamárdiban nemcsak a vízparton csodás a kilátás. Zamárdi kőhegyi kilátójából kelettől-nyugatig élvezhetjük a Balaton legszebb panorámáját. A kilátó tövében a MOL kilátókoncertek keretében belépő nélkül hallgathatjuk a Kiss Tibi vezette Aranyakkord koncertjét, Járai Márk pedig Cseh Tamás dalaival érkezik.

 

ZamJam After

 

A ZamJam fő helyszínén az élő legendák koncertjei után éjszaka is folytatódik a balatonparti buli: az első napon Jazzkovács lép színpadra, pénteken a Wannabe csapata érkezik, szombaton pedig a GetFunky program keretében Suri Imre áll a lemezjátszók mögé.

 

ZamJam Jazz

 

A fesztivál hangulatának elengedhetetlen kelléke a jazz a Balaton partján. A Budapest Jazz Club szervezésében érkezik majd Hajdú Klára & Szakonyi Milán Duója, a Nagy Noémi Quartet, a Nagy János Yancha Trio feat. Gereben Zita, az Elsa Valle & The Bakary Trio, és a Révész Richárd Latin Quartet feat. Yulaysi Miranda. Ugyanezen a színpadon, tihanyi panorámával a háttérben koncertezik a MüPa Jazz Showcase idei ZamJam különdíjasa, az Ineffable. A 15 órakor kezdődő koncertek minden nap ingyenesen lesznek látogathatóak.

 

 

Besúgó Party

 

A ’80-as, ’90-es éveket idézi meg a Besúgó sorozat, amely újra látható a SkyShowtime felületén. A sorozat egy napra Zamárdiba költözik, július 28-án a ZamJam-re érkeznek a sorozat szereplői: közönségtalálkozó és beszélgetés is lesz a Highlights of Hungary szervezésében, valamint a korszak dalait felvonultató házibuli várja a közönséget, ahol a DJ-k maguk a szereplők lesznek.

 

Érkezik a Király és a Midlife Crisis, valamint a Smile!

 

Igazi közönségkedvenc a Zámbó Jimmy életét feldolgozó „A Király” című sorozat. Július 27-én Peter Srámek Jimmy legnagyobb dalait is bemutatja, majd a Midlife Crisis egy különleges programmal készül a ZamJam-re, amelyben több évtized legnagyobb hazai dalait vonultatják fel. Szombat este a programot a Gönczi Gábor vezette Smile Rock Circus zárja a Balaton legnagyobb házibulijával.

 

Irodalmi és színházi programmal is készül a ZamJam

 

A ZamJam – Líra Irodalmi Terasza a fesztivál mindhárom napján várja az érdeklődőket. Csütörtökön Nyáry Krisztián beszélget Zajácz D. Zoltánnal, a Balatoni Krimik szerzőjével, pénteken pedig őt magát faggatja majd Szegő János szerkesztő-irodalmár. Szombaton a nyári melegben a jég birodalma lesz a középpontban, a téma a Ketten a világ végén - Páros transzgrönlandi expedíció című kötet lesz; Tenczer Gábor vendégei lesznek a szerzők, Vámos Nóra és Rakonczay Gábor.

 

 

A színház szerelmeseinek is kínál csemegét a ZamJam. Földessy Margit és a SZINDRA társulat Parti Impro-party című szórakoztató, interaktív improvizációs előadása július 29-én 16:00-tól gyerekeknek és családoknak, 21:00-tól pedig játékos kedvű felnőtteknek szól majd.

 

Ízek, zene és hangulat – balatoni éttermek a ZamJamen

 

A színes zenei és kulturális kínálat mellett idén elindul a Staropramen Gasztrosétány, amely keretében a Balatoni Kör a régió legjobb éttermei közül hív meg jó néhányat – csupa olyan vendéglátóhely települ ki a partra és készül ételekkel a ZamJam-re, amelyeknek népszerűsége évek óta töretlen a helyiek és a turisták körében egyaránt. Az éttermek között ott lesz a Kistücsök, a Sparhelt Bistro, a Hableány, a Lavender Terasz, a MÁK&MOL Pop Up és látványkonyhaként bemutatkozik a Creative Kitchen by Staropramen is. A Wine Selection Trucknak köszönhetően pedig azok sem fognak csalódni, akik a program mellé egy pohár jó borral ülnének ki a balatoni naplementébe. A vendéglátók mindegyike készül különlegességekkel a látogatók számára, a terep azonban mégsem kizárólag a tipikus fesztiválételeké lesz, sokkal inkább az újragondolt, népszerű fogásoké, és természetesen a minőségi, ízletes falatoké.

 

Balatoni kertmozi feeling

 

A Zamárdi Kertmoziban július 27-én, csütörtökön a kultikus balatoni filmet, A Pogány Madonnát vetítik, amelyet a látogatók ingyenesen tekinthetnek meg. A vetítés előtt Kadarkai Endre beszélget Frenreisz Károllyal a filmről.

 

 

Venom Lemezkertje

 

A Halott Pénzből ismert DJ Venom és meghívott vendégei a Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzériában várják a látogatókat tematikus DJ szettekkel és zenetörténeti kerekasztal-beszélgetésekkel. Beszélgetnek majd kedvenc lemezeikről Pogár László (Black Bartók, Hangmás), Jumodaddy (Irie Maffia, Kelemen Kabátban) vagy Eckü és Mentha (Hősök), és a DJ pult mögött is minden nap más előadó pörgeti a lemezeket.

 

Gitár a parton

 

Zamárdi nyitott éttermeiben, teraszain minden nap más-más helyen bukkannak fel egy szál gitáros produkciók: Hangácsi Márton zenél csütörtökön a Tiki Beach Bistro teraszán, pénteken Juhász Zoli a Zenepavilon színpadán, szombaton pedig a Patkó büfében GÉEM lép fel a Gitár a parton program keretein belül.

 

Sport és gyerekprogramok

 

Megrendezik idén is a II. ZamJam kispályás labdarúgó kupát, olyan csapatok részvételével, mint a Magyar Újságíró Válogatott, Zamárdi Öregfiúk Válogatott, Magyar Öregfiúk Liga Válogatott, Művész Válogatott, Magyar Borász Válogatott és a Parlament Válogatott. Szombaton a legkisebbeket a Budavári Palotanegyed várja izgalmas múzeumpedagógiai kézműves programja a Panoráma színpadnál.

 

Egész Zamárdi velünk van!

 

Városszerte, a helyi vállalkozásokkal karöltve, változatos kiegészítő programokkal várják az idelátogatókat. Pozsonyi Zsuzsi „KitchenCoach" főzős workshoppal, a Pach Fenegyerek Pálinka cefrézési és pálinkafőzési bemutatóval, vasárnap pedig a Patkó Piac kis- és őstermelői piaca várja a kézműves termékek iránt érdeklődő közönséget.

 

Zamárdi mindenkit vár!

Kedvezményes jegyek: a www.zamjam.hu oldalon.