Ingyencirkusz buta embereknek - nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok

Derült ki mindez az idei képviselői vagyonnyilatkozatokból. Ingyencirkusz buta emberek számára, legalábbis a politikusok szándéka szerint - így jellemezte a Klubrádiónak a vagyonnyilatkozati rendszert a Transparency International jogi igazgatója.

 

Ligeti Miklós álláspontja szerint ez a vagyonnyilatkozati rendszer nem tölti be a rendeltetését, a mindenkori politikai vezetés pedig közel 30 éve „elmebéli képességeiben gyengültnek” tekinti a népességet, akiket a függöny mögé betekintés rácsodálkozásának az élményével ki lehet elégíteni, akiknek nem kell a közpénzek fölött rendelkező választott és kinevezett vezetők valós vagyoni helyzetéről információt kapniuk.

 

Példaként említette, hogy a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt nem nyilatkozott a vadászatairól, így arról sem, hogy 20-25 millió forintnyi ingyenes juttatást kapott attól, aki ezeket kifizette helyette, és ennek semmilyen következménye nincsen.

 

Avagy a lemondatott Lázár János batidai kastélya, amihez a választások előtt semmi köze sem volt, a győzelmük után viszont hipp-hopp bejegyezte, hogy tíz százalékos tulajdonrésszel bír a mesés ingatlanban – amit pláne az Andrássy úti volt Divatcsarnokkal kapcsolatos érdekeltségével a saját fizetéséből nem tudott előteremteni.

 

Akkor adódik a kérdés, hogy mégis miből. Erre bizony négy évig semmilyen valós választ nem fogunk megtudni.