Hullanak a korrupt NAV-osok, rendőrök – bő kéttucatnyi letartóztatás pár nap alatt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – szinte napra pontosan két évvel a hasonló akció után – 2019. február 26-án összehangolt nyomozati cselekményeket hajtott végre.

 

Az akcióban a Budapesti, Kaposvári és Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségek állományába tartozó ügyészek is részt vettek, de a végrehajtásában közreműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is.

 

Az együttműködő szervek az elkövetők elfogása, valamint további bizonyítékok beszerzése céljából motozást, továbbá a közúti határátkelőhely érintett részein és az egyes terheltek lakó- és tartózkodási helyén kutatást hajtottak végre, majd az elkövetőket az ügyészek gyanúsítottként hallgatták ki.

 

A megalapozott gyanú szerint a Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő személyektől a hivatalos eljárásuk során rendszeresen jogtalan előnyt, jellemzően készpénzt fogadtak el. A pénzügyőrök a korrupciós tevékenységet egymás cselekményeiről tudva, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők segítségével rendszeresen és szervezett módon, 2018 novemberétől végezték.

 

 

 

A vesztegetést elfogadó pénzügyőrökkel az ügyészség 151 rendbeli bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte, a terhükre rótt legsúlyosabb bűncselekmény – a bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette – büntetési tételének felső határa 24 év szabadságvesztés.

 

Az ügyben gyanúsítottként kihallgatott 16 pénzügyőr – akik között 5 tiszti rendfokozatú – őrizetben van, az ügyészség valamennyiük letartóztatását indítványozza. A kényszerintézkedés elrendelésének tárgyában a Debreceni Járásbíróság jogosult dönteni.

 

Pár nappal előtte korrupcióval vádolt rendőrökre csapott le a TEK és a készenléti rendőrség Győr-Moson Sopron megyében.

 

Az összehangolt akcióban 150-en vettek részt és 18 rendőrt vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint az M1-es autópályán pénzért cserébe eltekintettek a büntetéstől.

 

A korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárás alá vont rendőrök ügyével összefüggésben a rendőrség szükségesnek tartja közölni: a rendőrség továbbra is kiáll a testület értékei mellett. Elutasít minden jogsértő magatartást, és elhatárolódik az ilyen cselekményt elkövetőktől. Az állomány döntő többsége az esküjéhez híven, hazája iránt elkötelezetten, tisztességesen teljesíti feladatait.

 

A rendőrség vezetése a jövőben is mindent elkövet annak érdekében, hogy bűncselekményt elkövető személyek ne szolgáljanak a testületnél.   

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

 

A nyomozás eddigi adatai szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrök az M1 autópályán ellátott szolgálatuk alatt, a szabálysértőkkel szemben kezdeményezett intézkedéseik során készpénzért cserébe elálltak a további intézkedésektől.

 

(forrás: 112press.hu)