Horvátország: nem javasolják, hogy külföldre utazzunk

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozva azt mondta, a behurcolók magasabb fertőzésszámot idézhetnek elő nálunk is – idézi a portfolio.hu.

 

A televízió bejátszásában megszólaló isztriai magyar szállásadó szerint júliusban már sok a vendég, augusztusban pedig szokás szerint teltházat vár, magyarok is szép számmal jönnek.

 

Horvátországban a június közepi nyitás óta folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzések napi száma. Míg három hete csak 10-20 új eset volt naponta, most már a 100-at közelíti. Ront a helyzeten, hogy a mai horvát választásokon csak ajánlott a maszkviselés.

 

Majd minden ötödik európai új fertőzöttet Magyarország szomszédjában regisztrálják, és ez az, ami igazán aggasztó Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint. Az egymillió lakosra vetített napi új esetszám Szerbiában 44, Ukrajnában 40, a relatíve biztonságosnak hitt Horvátországban 24. A magyarországi csúcs adatokkal összevetve nálunk a legtöbb 17 volt.

 

A rektor szerint ha nagy számban utaznak magyarok külföldre, megvan az esély arra, hogy nálunk is megugorjon az új esetszám, és ha nem is lesz második hullám, kisebb gócok kialakulhatnak.