Hogyan válasszon az igényeinek megfelelő vízmelegítőt?

Az épületek melegvíz-ellátása központilag és helyileg oldható meg, és az igényekhez mérten a legkevésbé energiapazarló módot kell választani. Más megoldást kell alkalmazni egy családi házban, és mást egy időszakosan használt nyaralóban, sok tényezőtől függ, de a leglényegesebb a használni kívánt energiaforrás kérdése.

 

Milyen típusú vízmelegítők közül választhatunk?

 

A különböző típusú vízmelegítők nagyszerű lehetőséget nyújtanak, ha otthonában, nyaralójában, irodájában szeretne használati meleg vizet előállítani. A hagyományos megoldások mellett lehetősége van megújuló energiaforrást használni, válassza a STIEBEL ELTRON hőszivattyúit, és élvezze a komfortot energiahatékony és környezetbarát módon!

 

A vízmelegítőknek alapvetően 6 típusát különböztetjük meg attól függően, hogy milyen energiaforrást használnak:

 

  • -Villanybojlerek: Az elektromos tárolós vízmelegítők a legelterjedtebb típusok. Az átfolyós rendszerek akkor jelentenek ideális megoldást, ha rendszertelenül igénylünk meleg vizet különböző számú embernek.

 

  • -Kombinált üzemmódú vízmelegítő: A fűtési időszakban a központi fűtés melegíti automatikusan a vizet, szezonon kívül pedig elektromos áram.

 

  • -Indirekt tároló: Külső hőtermelő berendezés melegíti fel a vizet és tárolja felhasználásig. 

 

  • -Napkollektoros

 

  • -Gázüzemű átfolyós melegítő

 

  • -Hőszivattyú: Elektromos áramra való csatlakozást igényel, de nagyobb hatékonysággal használja, mint más vízmelegítők. Létezik beltéri hőszivattyú kifejezetten vízmelegítéshez.

 

Mikor válasszon ideiglenes megoldást?

 

Abban az esetben, ha egy ingatlant nem használ rendszeresen, egész évben, olyan megoldást kell találnia, amely az aktuálisan felmerülő igényeknek megfelelően üzemeltethető, és nem pedig állandóan, így a hőszivattyúk egy nyaraló esetében nem jönnek szóba.

 

A nagy tartályos vízmelegítő sem ideális, ugyanis nemcsak sok helyet foglal, de hővesztesége is nagyobb, amikor nem használja. Az átfolyós elektromos vízmelegítő jó megoldás lehet, ha kisebb vízmennyiségre van szüksége, továbbá rendelkezésre áll elegendő elektromos csatlakozás. 

 

Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy hány helyiségben, hány vízkivételi helyen kell meleg vizet szolgáltatni.

 

Milyen gyakran tervezi használni?

 

A látogatások gyakorisága kulcsfontosságú a berendezés típusának kiválasztásakor. Esetenként az átfolyós vízmelegítő az ideális választás, mivel kisebb vízmennyiséget azonnal felmelegít, de ha csak nyáron használja a nyaralót, akkor tárolós bojlert érdemes beszereznie, amely lehetővé teszi a víz leeresztését is. A rendszerint télen látogatott nyaralók esetében az indirekt tároló lehet jó. 

 

A vízmelegítő kiválasztásakor vegy figyelembe a felhasználás célját, valamint az ingatlan jellemzőit.