Hétről-hétre 20 százalékos a koronavírus-fertőzöttek száma, kikerült a harmadik oltás protokollja is

Nálunk is megjelent a delta-indiai variáns, 58 esetben azonosítottunk – már a népegészségügyi központ laboratóriumában –, és sajnos a szennyvízeredményeinkben is azt látjuk, hogy a vírus örökítőanyagának a mennyisége növekvőben van.

 

Kifejtette, a fertőzöttek száma alacsony, de emelkedik, tehát azt látjuk, hogy hétről-hétre egy 20 százalékos emelkedés van  – fogalmazott. Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a nyáron mindenki utazgat, és aki védtelen, azaz nincs beoltva, veszélynek van kitéve.

 

Müller Cecília beszélt a harmadik oltás felvételének lehetőségeiről is. Elmondta, hogy az oltakozó egészségi állapota dönti el, hogy esetleg javasolják-e a harmadik oltásnak a felvételét. Kiemelte, ha az az első kettőtől eltérő technológiával készült oltóanyagot kap valaki, akkor a harmadik oltás magasabb immunválaszt vált ki, mintha ugyanazt az oltást kapná, amit korábban már megkapott kétszer. Müller Cecília  hangsúlyozta, minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Beszélt arról is, hogy a második oltás után legkorábban négy hónappal lehet beadatni a harmadik adagot, de szerinte optimális hat hónapot várni. Korábban az Index is írt róla, hogy hogy melyik vakcina melyik oltóanyaggal kombinálható.

 

Mindeközben Müller Cecília orvosoknak és kórházaknak küldött leveléből derült ki, mi a protokoll a harmadik oltást illetően. 

 

Miután kiderült, hogy a hét második felében indul a regisztráció a harmadik oltásra, az RTL Klub Híradója megszerezte Müller Cecília országos tisztifőorvosnak azt a háziorvosoknak és kórházaknak írt levelét, amelyben ismerteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendjét a harmadik oltásokról.

 

A levél szerint a tisztifőorvos engedélyezi a vakcinák keverését, főleg időseknek és krónikus betegeknek. Főszabály szerint a második oltás után 4-6 hónapnak kell eltelnie, a páciensek választhatnak majd, de a végső szó elvileg az orvosé.

 

Amellett, hogy lehet ugyanazt a vakcinát kérni, amellyel eredetileg beoltották az illetőt, a keverés esetén a következő az ajánlás:

 

AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,

Janssenre adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,

Modernára adható Janssen, AstraZeneca és Sinopharm,

Pfizerre adható Janssen, AstraZeneca és Sinopharm,

Sinopharmra adható Pfizer, Moderna, Janssen és AstraZeneca,

Szputnyik V-re adható Pfizer, Moderna és Sinopharm.

 

Müller Cecília kedden a közmédiának arról beszélt, hogy a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.