Három tipp, amivel időt spórolhatunk a kerti munkánál

Egy kerttel azonban mindig rengeteg munka van, így bizony gyakran előfordul, hogy a pihenésre szánt időt is szorgoskodással töltjük. A modern technika szerencsére számos olyan megoldást kínál, melyekkel az elvégzendő feladatokat leegyszerűsíthetjük, és jóval több időnk marad a kikapcsolódásra.

 

Automata öntözőrendszer

 

Egy kert a növényektől telik meg igazán élettel, ám azok csak akkor fognak mindig üdén zöldellni, ha a sok napfény mellett kellő nedvességet is kapnak. Az utóbbi időben viszont egyre gyakoribbak az aszályos időszakok, amikor is elkerülhetetlenné válik az öntözés. Egy nagy kert esetén ez akár naponta több órás elfoglaltság is lehet. 

 

Ezért ha pár ágyásnyi virágnál és néhány apró fánál több növényről kell gondoskodnunk, akkor érdemes megfontolni egy automata öntözőrendszer kiépítését, ami rengeteg időt megtakaríthat. Ezzel a megoldással a pázsit és a növények is megkapják a szükséges vízmennyiséget, mi pedig lazíthatunk egyet, amíg a rendszer dolgozik. 

 

Gondozásmentes kerítés

 

Hiába a legszebb kert, ha az azt körülhatároló kerítés elhanyagolt képet nyújt, mert a falécekről mállik a festék. Egy szép fakerítés minden udvar dísze lehet, viszont rendszeresen foglalkozni kell vele. Hogy ez mit jelent? Maximum 1-2 évente teljes csiszolást, felületkezelést, majd újrafestést. Ráadásul ez a munka rendkívül aprólékos és időigényes, egy nagyobb udvar esetében pedig több napi elfoglaltságot jelent. 

 

Plusz mindig ott motoszkál a fejünkben az a bosszantó gondolat, hogy bármilyen alaposan is dolgoztunk, az eredmény akkor sem lesz tartósabb 1-2 évnél, hisz a fa nem épp az időtállóságáról ismert. Szerencsére ma már erre is létezik megoldás, úgy hívják: Nívó acélkerítés. A fémből készült, de fahatású festékkel bevont kerítéselemek ellenállnak a csapadéknak, a viharoknak, az UV-sugárzásnak, és még 10 év elteltével is ugyanúgy néznek majd ki, mint a felszerelésük napján. 

 

Ezzel az innovatív, modern kerítéssel csupán annyi dolgunk lesz, hogy néha megtisztogatjuk a portól, hiszen nem repedezik, nem vetemedik, ezáltal semmiféle karbantartásra nem lesz szükség. Az így megtakarított időt pedig szentelhetjük például a hobbinknak.

 

Robotfűnyíró

 

A fűnyírás talán az egyik leggyakrabban elvégzendő kerti munka, nyáron akár hetente is szükség lehet rá. Ha viszont a talaj nagyjából egyenletes, akkor ezt a feladatot rábízhatjuk egy önműködő robotfűnyíróra. 

 

Ezek az intelligens készülékek a beprogramozásuk után csendben, a szomszédok zavarása nélkül rövidre nyírják a gyepet, mi pedig közben foglalkozhatunk az egyéb feladatainkkal, vagy jólesően lazíthatunk egy kényelmes nyugágyban.