Gyurcsány nem mond le

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc szerda délután videóüzenetben foglalta össze a választási eredményeket és a DK, a baloldal, valamint saját személyes jövőjét. Gyurcsány a videóban kijelentette, hogy ő és az elnökség folytatják a munkát, mivel úgy látják, hogy a jelenlegi felállás a DK legerősebb csapata. Korábban a hvg.hu értesülései szerint Gyurcsány lemondási szándékát jelezte a párt elnökségének szűk körében, de a párt szóvivője és több elnökségi tag később határozottan cáfolta ezt a hírt.

 

A választási eredmények kapcsán Gyurcsány Ferenc korábban elismerte a vereséget egy Facebook-videóban, amelyben kijelentette, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció veszített két mandátumot az európai parlamenti választásokon, és a fővárosi közgyűlésben is csak 7 mandátumot szereztek meg. Gyurcsány a választások után felvetette a felelősség kérdését, és utalt arra, hogy az elnök neve gyakran felmerül ilyenkor. A múlt héten pénteken Gyurcsány arról posztolt, hogy az elnökséggel üléseznek, és sejtelmesen megjegyezte, hogy "Még az is lehet, hogy most nem befejezzük…".

 

A politikus lemondásának lehetősége már egy ideje téma volt, és többen, köztük Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke is elvárhatónak tartották, ha Gyurcsány levonná a választás tanulságait. Gyurcsány Ferencnek talán a legnehezebb belátnia ezt, mert nélküle könnyen megszűnhet a DK, hiszen a szavazói érzelmileg is kötődnek hozzá. Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője szerda hajnalban hosszú írással jelentkezett az ügyben, élesen visszaszólva Lendvai Ildikónak. Gréczy szerint nem Gyurcsány, hanem Lendvai ideje járt le, és Lendvainak azon kellene gondolkodnia, hogy mi az ő felelőssége az MSZP 2010 utáni gyengüléséből. Gréczy szerint Lendvai Ildikó, aki Márki-Zay Pétert támogatta, bocsánatot kellene kérnie e durva tévedésért, és nem Gyurcsány Ferenc, hanem ő áll a baloldal temetkezési vállalkozójának.

 

Az elmúlt napokban Lendvai Ildikó mellett többek, köztük Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke is arról beszélt, hogy a baloldalt úgy kell újjászervezni, hogy abban Gyurcsány Ferencnek nem lesz már szerepe. Gyurcsány azonban a június 9-i választást követően úgy összegezte a helyzetet, hogy „kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, mert egyszerűen is meg lehet fogalmazni: vereséget szenvedtünk”. Gyurcsány ekkor arról beszélt, hogy a vereség után olyan kérdések merülnek fel, hogy miért történt, ami történt, miért szenvedtek vereséget, kik a felelősök, le fog-e valaki mondani. A választási eredményről szóló összefoglaló cikkünkben részletesen írtunk arról, hogyan omlott össze a hagyományos ellenzék, Gyurcsány Ferenc az újabb történelmi vereség után sem mondott le a párt éléről, de bejelentették, hogy befejezi munkáját a DK-s árnyékkormány. Dobrev Klára ex-árnyékminiszterelnök szerint új, a korábbiaktól eltérő módszereket kell keresniük az Orbán-rendszerrel szemben álló szavazók megszólítására.