Gyógytorna: mire jó és milyen rendszerességgel kell végezni?

Egy idő után, mozgásból fakadó sérülések vagy életmódbeli szokások miatt az ízületi vagy egyéb fájdalmak bizony megjelennek, így kezelésre van szükség. De vajon mikor?

 

Ebben a cikkben beszámolunk arról, hogy vajon kinek és miért érdemes gyógytornászhoz fordulnia, valamint kitérünk arra, hogy milyen rendszerességgel és meddig kell járni.

 

Mi a gyógytorna?

 

A gyógytorna, más néven fizioterápia egy olyan terápiás módszer, amely során olyan speciális gyakorlatokat végzünk, ami az adott páciens gyenge vagy sérült testrészeinek kezelésére alkalmas. A gyógytorna rengeteg problémára nyújthat megoldást, nem befolyásolja, hogy milyen állapotban vagyunk, hiszen a legtöbb esetben pár alkalom után javulás érhető el. A Gyógytornászom rendelő weboldalán erre is kitérnek, valamint megemlítik azt, hogy mi a különbség a mai technikák között.

 

A gyógytornáról sokaknak a műtét vagy egy trauma után végezendő torna feladatok jutnak az eszébe, pedig sokkal gyakoribb gond az ülő vagy az álló munkavégzés, a fizikai megterhelés. A fizioterápia csoportjába tartozó módszer ma már sokkal több annál, mint hogy egy szakember megmutatja, hogy milyen mozdulatokat végezzünk otthon. A terápia során nemcsak a gyógytornász veszi ki a részét a munkából, hiszen a páciensnek legalább annyira ott kell lennie a mozdulatok során.

 

Mire jó a gyógytorna?

 

Az első és legfontosabb, hogy a megfelelő kezeléssel segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, főleg az izom- és az ízületi problémák, mint a nyak- és hátfájdalmak kapcsán. Megmutatják, hogy milyen a megfelelő testtartás, a testmozgás során pedig javaslatokat adnak arra, hogyan javíthatjuk az izmokat és az ízületek állapotát, hogy bírjuk a strapát.

 

Másik remek hatása, hogy helyreállítja és javítja a testmozgás, valamint a mozgástartomány, illetve a mobilitási képességeket. A gyógytornász mindig ügyel arra, hogy a gyakorlatok, valamint a manuális (kézzel végzett) terápia segítsen visszanyerni az izmok és az ízületek rugalmasságát. Nem véletlen, hogy megannyi sportoló rendszeresen jár gyógytornászhoz, hiszen ahhoz, hogy a teljesítményt fenn tudják tartani, folyamatos kezelésre van szükségük.

 

A gyógytorna erősíti az izmokat, legyen szó sérült vagy gyengült területekről. Javulhat a testtartás, az egyensúly, ráadásul csökken az izomsérülések újbóli kialakulásának kockázata. Egy jó gyógytornász tulajdonképpen javítja a mindennapi életminőségünket, a napi feladatok elvégzése sokkal könnyedebbé válik.

 

Megelőzés és rehabilitáció

 

A gyógytornának nagyon fontos szerepe van a rehabilitációban, főleg egy nagyobb sérülés vagy műtét után. Ahhoz, hogy a felépülés gyors és teljes legyen, megfelelő gyakorlatokra és fizioterápiára van szükség. A regeneráció felgyorsításának köszönhetően sokkal előbb térhetünk vissza a mindennapi életünkbe. Többé nem okoz majd problémát a mozgás, a járás, a sport, vagy éppen a hajolás sem.

 

Hozzá kell tenni, hogy a gyógytorna nemcsak kezelésre alkalmas, hiszen megelőzésre is használható. A helyes testtartás és a testmozgás, valamint az izmok egészségesen tartása segíthet abban, hogy elkerüljük a sérüléseket a krónikus fájdalmakat, a műtéteket. A rendszeres gyakorlatokkal fenntartható a test egészségének állapota, ami hatással lehet a közérzetünkre. Fontos, hogy minden esetben szakember végezze el a terápiát.

 

Milyen rendszerességgel és mennyi ideig?

 

Felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a helyzet javuljon. Sérüléstől és tünetektől függ, hogy hány alkalom kell hozzá, de általánosságban a páciensek egy nagy része pár alkalom után javulásról számolt be. Sokan 10-15 alkalom után már nem igénylik a segítséget, hiszen megtanulják a gyakorlatokat, amiket aztán otthon egyedül tudnak tovább csinálni. Nem ritka azonban, hogy valaki későn fordul segítségért, így a probléma már elhatalmasodott, komolyra fordult, így akár egy év kellhet ahhoz, hogy minden ismét a régi legyen.