Fűnyíró vásárlási tanácsok: melyiket válasszam?

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy melyik fűnyírót érdemes választani az egyes udvarokra és terepekre.

 

A fűnyíró használatának kérdése

 

Az, hogy hol és milyet használunk, nagyban függ a terület nagyságától, annak típusától, valamint a fizikai állapotunktól. Aki például nem tud egymaga letolni egy 2000 nm-es kertet egy sima fűnyíróval, annak lehet jobb megoldás egy önjáró gép. Más kérdés, hogy egy fűnyíró traktorral jóval gyorsabban és hatékonyabban végezhetjük el a feladatainkat, de az is igaz, hogy nem mindenki engedhet meg magának egy ilyen eszközt. Ezt is vedd figyelembe fűnyíró vásárlásnál, legalábbis, ha tényleg olyan szerkezetet vennél, amit hosszú távon tudsz használni.

 

Az, hogy hol használjuk egy kérdés, más dolog, hogy a fűnyíró fajtája nagyban befolyásolja az árat is. A kategóriákban hatalmas eltérések vannak, hiszen minden márka más-más áron kínálja a termékeit. Ezen felül pedig nem árt tudni azt sem, hogy évről-évre egyre több és egyre fejlettebb robotfűnyírókat kapni, amik sok területen teljes mértékben átveszik a munka terhét.

 

Melyik la egjobb választás?

 

Egy jó gép kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. A kert méretének fontosságáról már beszéltünk, de ott van még a fű típusa, valamint az egyéni igények. Ami a terület nagyságát és a terepviszonyokat illeti, mindenképpen nézzük meg a domborzati viszonyokat. Kisebb kertekben bőven elegendő lehet egy könnyű súlyú és kezelhető fűnyíró, a nagyobb terepekre azonban már erőteljes, esetleg önjáró fűnyíró segítségét érdemes igénybe venni.

 

A fű típusának kérdése elsőre talán furcsának tűnhet, azonban figyelembe kell venni, hiszen a gyep vastagsága, annak keménysége, valamint érzékenysége erősen befolyásolja azt, hogy milyen gépet tudunk használni. Egy vastag és nehezebb fű esetében egy erős motoros modellre lesz szükség, ami minden gond nélkül elbír a vágási feladattal.

 

Mi a helyzet az igényekkel?

 

Bár nem tűnik annyira fontosnak, azért nem árt a saját preferenciáinkra is gondolni. Aki jót akar magának, az önjáró változatot választ, hiszen ez nagyban megkönnyíti a kültéri munkát. De akadnak olyanok, akik jobban szeretik a manuális kiviteleket. Itt ügyeljünk az ergonómiai jellemzőkre, mint a fogantyú kialakítása, valamint a könnyű kezelhetőségre. Nem mindegy az sem, hogy milyen nagyságú ember használja majd a gépet, hiszen nem mindegyiket lehet akármilyen magasságban használni.

 

További szempont például a karbantartás és a tartósság. Aki nem akar órákat tölteni a fűnyíró ápolásával, annak mindenképpen olyan márka termékét kell választania, amelyik ezt nem igényli. Olvassuk el az adott gépről alkotott vásárlói véleményeket, így megtudjuk, hogy mások milyen tapasztalatokat szereztek az évek során. Ellenőrizzük továbbá az alkatrészek minőségét, illetve természetesen ne maradjanak el a gyártó garanciális feltételei sem.

 

További szempontok, amik megkönnyítik a választást

 

Aki mindenképpen akkus gépet szeretne magának, az vegye figyelembe, hogy a tárolt energia limitáló faktor, így nem biztos, hogy egy nagyobb területtel egyetlen délután alatt végezni lehet. A legjobb, ha egy erőteljes motorral rendelkező kerti munkagépet veszünk, ami megfelelő hatékonysággal végzi el a pázsit nyírását. Ahhoz, hogy egy fűnyíró elbírjon a tömör, jól fejlett és húsos szálakkal, elkélhet a nagy motorerő. Ennek főként akkor lehet jelentősége, ha nemcsak fűről, hanem gyomnövényekről is szó van.

 

Ami pedig a fordulatszámot illeti, minél magasabb az érték, annál szebb lesz a fűnyírás eredménye. Igaz ez a vágószélességre is, hiszen egyértelmű, hogy amilyen adatot megadnak, olyan szélességben tudunk füvet vágni. Minél szélesebb, annál gyorsabb lesz a munka. A gyártók jellemzően 320 mm-es eszközöket szoktak piacra dobni.