Fontos tudnivalók a téli bőrápolásról

Arcunkat is próbára teszik a hideg szelek és az alacsony páratartalom, készítsük fel a megpróbáltatásokra! Az Aesthetica Orvosi Központ arcfiatalító és bőrmegújító kezelései például nemcsak azoknak jelentenek megoldást, akik bőrén már nyomott hagytak az évek és a változó időjárás, hanem a megelőzést is szolgálhatják.

 

A különböző arckrémek használata mellett próbáljuk ki az ablatív és non-ablatív kezeléseket, így hosszú ideig megőrizhetjük arcbőrünk szépségét. A téli időjárásra való felkészülés módjait kicsit részletesebben is megvizsgáljuk cikkünkben.

 

Magas hőmérséklet-különbség

 

Miután a nyári hőségen és leégéseken túljutottunk, a napfény káros hatásai helyett a téli időszakban a száraz levegővel, valamint a hőmérséklet-különbséggel kell megküzdenünk. Gondoljunk bele, a külső és a szobai levegő hőmérséklete között, akár 30 Celsius-fok különbség is lehet, ami igazán megterheli bőrünket. A vérerek hidegben összehúzódnak, míg a meleg hatására kitágulnak, így javul a bőr vérellátása.

 

Az alacsony páratartalom szárító hatással van a bőrre, sőt a 8 Celsius-fok alatti hőmérsékletben a faggyú termelése is leáll, ami miatt a bőr felső rétegének puhasága csökken. Ez pedig viszketéssel, kipirosodással és kiszáradással jár. 

 

Már az igazi fagyok beköszönte előtt érdemes magasabb lipidszámú, zsírosabb krémmel ápolni arcbőrünket. Akinek több faggyút termel a bőre, az nagy valószínűséggel pattanásokkal és aknék kialakulásával küzd majd, erre mindenképpen figyeljünk a bőr kezelésénél.

 

Védekezzünk a szabadban is!

 

Bőrünk rendelkezik beépített védekező mechanizmussal a hideg és száraz téli időszakkal szemben. A hidrolipid réteg segít a vízmegkötő anyagokat megtartani, azonban érdemes ezekre rásegíteni magas zsírtartalmú krémek használatával. 

 

Főleg azok számára javasolt a plusz védelem, akik sokat tartózkodnak a szabadban, kültéren sportolnak vagy dolgoznak. Érdemes kerülniük napközben a magas víztartalmú készítmények felvitelét a bőrre, illetve ne feledkezzünk meg a napvédelemről sem, akármennyire is borús az ég, az UV-sugárzás hatással lehet ránk. Az ajkak védelme szintén fontos, ezért a növényi olajokat tartalmazó szájfény használatát javasoljuk.

 

Bőrvédelem beltéren

 

Akik elsősorban fűtött helyiségekben tartózkodnak a nap nagy részében, számukra a hidratáló krémek alkalmazása a legfontosabb. A kiszáradás elkerülésére a folyamatos folyadékpótlás javasolt. 

 

Sokan átfagyva érkeznek haza, és csak egy forró fürdőre vágynak. Azonban érdemes inkább zuhanyozni és hidratáló tusfürdőt használni, mert ez jobban karbantartja bőrünket. A fürdőkádban töltött perceket választva mindenképpen zsírosító összetevőjű készítményt használjunk, és dörzsölés helyett inkább itassuk fel a vizet a bőr felületéről!