Ferenc pápa hamis Istenről beszélt, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon

A Budapestre érkező Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel. A magyar miniszterelnök a közmédia beszámolója szerint azt kérte a pápától, hogy „mentse meg a keresztény Magyarországot” – idézi az eseményt a Klubrádió.

 

Ezután következett a szentmise a Hősök terén. Ahogy a Telex írja, a pápa az Oktogontól az Andrássy utat és a Hősök terét járta végig a mobillal, mindössze egyszer állt meg, ahol a szentatyához több csecsemőt is odavittek, őket megáldotta.

 

A Hősök terén Erdő Péter Ferenc pápához intézett köszöntőjében az ökumenizmus, Kelet és Nyugat közti párbeszéd fontossága mellett Mindszenty Józsefről beszélt, majd átadta a pápának az országjáró Missziós Kereszt másolatát.

 

 A szentmisén Ferenc pápa prédikációjában először arról beszélt, hogy magunkba kell néznünk, mit jelent nekünk Jézus és mit jelent az Isten. Mint az egyházfő kifejtette, ha erre választ adunk, mi is átmehetünk a tanítványi kapcsolat megújításán. A pápa úgy fogalmazott, “mindig fenyeget a veszély, hogy az emberek és nem Isten elképzelése szerinti Messiást hirdetünk”’.

 

„A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van. Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket! Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!”/.../„Isten útja távol áll minden kényszertől, magamutogatástól és diadalittasságtól, mindig a másik javát keresi, egészen önmaga feláldozásáig. A másik oldalon viszont ott van az „emberi gondolkodás”, a világ logikája, amely ragaszkodik a megbecsüléshez és az előjogokhoz, a kedvező megítélést és a sikert keresi” – mondta az egyházfő a Telex beszámolója szerint.

 

Ferenc pápa a mise végén, a záróimádságon köszönetet mondott „a nagy magyar keresztény családnak”. „Amikor újfent hálámat fejezem ki az engem fogadó állami és vallási vezetőknek, szeretném kimondani: ’köszönöm’ nektek, Magyarország népe.”

 

A szentatya a magyar Boldogasszony-kultuszra, Mária országára utalva fejezte be beszédét: „A „Boldogasszony, régi nagy pátrónátok” kísérjen és áldjon meg benneteket! Áldásom innen, ebből a nagy városból szeretne mindenkit elérni, főként a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket. Veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!”

 

A pápa a szentmise után tovább indult Szlovákiába, ahová országlátogatásra érkezik. Fél négykor már le is száll a gépe Pozsonyban, három napot marad az országban.