Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamást hét évre, Portikot életfogytiglanra ítélte a bíróság

A médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől.

   

Póta Péter bíró elmondta: Gyárfás Tamás legkorábban a kiszabott büntetés kitöltésének négyötöde után helyezhető feltételesen szabadlábra, míg Portik Tamás legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen.

   

Az ítélet szerint Gyárfás Tamás megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra az azóta számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már szintén jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohácot, aki 1998. február 11-én hajtotta végre a merényletet.

 

A Fenyő-gyilkosság egy merénylet volt, amit Fenyő János médiavállalkozó ellen követtek el Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én. A gyilkosságot gépfegyverrel követték el. A támadásban Fenyő a helyszínen életét vesztette, az eset pedig az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

 

A gyanúsítás szerint a gyilkosságot ismeretlen személy megbízásából követték el, előre megfontoltan, miután feltérképezték Fenyő szokásait, és megtervezték a támadás ideálisnak vélt helyét és módját – idézi fel a leszámolás hátterét a 24.hu..

 

A Vico-cégbirodalom tulajdonosát három nap híján 26 évvel ezelőtt, 1998- február 11-én lőtték agyon. Fenyő a Margit körúton várakozott egy pirosnál a Mercedesében, amikor gyilkosa kiugrott egy Mitsubishiből  és egy hangtompítóval felszerelt Agram 2000 típusú gépfegyverrel tüzet nyitott rá. A több mint egy tucat lövésből négy találta el Fenyőt, aki a helyszínen meghalt.

 

A nyomozás évekig nem vezetett eredményre, ezért 2002-ben lezárták, majd három évvel később nyitották újra, miután nyilvánosságra került Fenyő pszichológusának az egy évvel korábban filmre vett vallomása. Az időközben elhunyt Perczel Tamás ebben azt mondta, hogy Gyárfás az ellensége volt a páciensének, akivel „halálos, vérre menő küzdelmet” folytattak a Nap-kelte című televíziós műsor jogain.

 

Rohácot 2011-ben gyanúsították meg a gyilkossággal, miután egy helyszínen talált sapkán megtalálták a DNS-ét. Rohác 2017-ben életfogytiglanit kapott a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt.

 

A volt úszószövetségi elnök megvádolásához végül az a több órányi hangfelvétel vezetett, amit Portik titokban rögzített a beszélgetéseikről 2000 és 2004 között.

 

A Farkasréti temetőben megtalált felvételeken Portik arra próbálta rávenni Gyárfást, hogy mondja ki azt, ő kérte fel Fenyő János megöletésére. Gyárfás a hangfelvételek előkerülése után azt mondta, hogy a megmentését jelentik majd ezek, mert soha nem követte el azz, amit róla állítanak. Portik a bíróságon azt állította, hogy Gyárfás valójában nem bízta meg semmivel, csak tőrbe akarták csalni.

 

Portik az utolsó szó jogán is tagadta a bűnösségét, és a rendőrséget tette felelőssé a történtekért. Szerinte ugyanis manipulálták a nyomozást és eltussolták a dolgokat. Állítása szerint a rendőrök tudták, hogy meg akarják ölni Fenyőt, de mégsem szóltak erről a milliárdos vállalkozónak. Portik szerint a tanúként meghallgatott R. László volt az, aki lelövette Fenyőt, és nem Rohác, hanem az albán maffia követte el a merényletet.

 

Gyárfás is végig tagadta, hogy köze lenne Fenyő megöléséhez. Az utolsó szó jogán azt mondta, úgy érzi, tételesen sikerült megcáfolnia az ellene felhozott vádakat. Úgy fogalmazott, hogy nincs tudomása arról, hogy Fenyő János megölésére megbízást adott-e valaki, és egykori riválisának halála az ő életét is tönkretette.