Félmillió fideszes kiábrándulóban: Mindez vajon a vég kezdete vagy a kezdet vége..?

Érdekesség, hogy a visszaesés december óta folyamatos, tartós és látványos, azaz nem kizárólag a Tiborcz-Elios szervezett csalási ügyről van, hiszen az csak január végén lett a közbeszéd témája. Előtte a Fidesz dominálta a politikai teret a Soros-ellenes kampányával, tehát minden bizonnyal a Stop Soros ütött vissza: mondhatni Soros György állt bosszút Orbánon.

 

Az ellenzék nagyobb pártjai közben növekedni kezdtek:

 

-a biztos pártválasztók között december óta a a Jobbik 16-ról 19 százalékra nőtt, az MSZP még többet, 6 százalékot(!) erősödött, 11-ről 17 százalékra,

 

-ugyanez a teljes népességben: Jobbik 10-ről 12-re, MSZP-P-MLP 7-ről 11-re;

 

-az LMP és a DK stagnál: a pártválasztók között 3, a teljes népességben 5 és 6 százalékon állnak.

 

A bizonytalanok tábora eközben nem változott, tehát a Fideszből oda mentek a választók, az eddig ott lévők közül pedig félmillióan ellenzéki szimpatizánsnak vallották magukat.

 

Az adatokat még az elmúlt héten vették fel, tehát ebben az eredményben még nincs benne a hódmezővásárhelyi polgármester választás hatása - így a kormánypártoknál további esés várható.

 

Egyfelől azért, mert a Fideszt a kutatók tradicionálisan felülmérik, azaz olyan választók is fideszesnek mondják magukat, akik aztán nem mennek el szavazni, vagy nem a Fideszre, ők most már bátrabban vallhatják meg a valódi pártszimpátiájukat;

 

-másfelől mert a bizonytalanok között felmérés szerint az ellenzéknek vannak tartalékai, amik Hódmezővásárhely hatására aktivizálódnak;

 

-csakúgy, mint a rejtőzködők: a felmérést elutasítók nem egyformán oszlanak meg a kormányoldal és az ellenzék között, hanem szinte kizárólag az utóbbihoz tartoznak, a Fidesz legyőzhetetlensége illúziójának szertefoszlása miatt ők is egyre bátrabbak lehetnek.

 

Ha a trend folyatódik, és ebben az ütemben folytatódik, akkor megtörténhet, ami még akár a múlt héten is elképzelhetetlennek tűnt: le lehet váltani a NER-t áprilisban.

 

(forrás: b1.blog)