Felemás nyitást engedélyeznek hétfőtől Budapesten

Hétfőtől az alábbi rendelkezések lépnek életbe:

 

a másfél méteres távolságot meg kell tartani egymástól; az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező; a közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak hétfőtől; a 65 év felettiek 9-12 között látogathatják az üzleteket, mindenki más az ezen kívüli időszakban.

 

A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek. Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet fogyasztani. A védőtávolsághoz szükséges feltételekről az üzemeltetőknek kell gondolkodniuk.

 

A strandok, a szabadtéri múzeumok, a fürdők és az állatkert nyitva tarthat - bárki által korlátozás nélkül igénybe vehetők.

 

A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után. Ezt azzal indokolta Gulyás, hogy óriási veszteségeket szenvedtek el ezek a helyek.

 

Az istentiszteleteket és miséket meg lehet tartani, ahogy az esküvőket és a temetéseket is. Június 15-étől lehet lagzi is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

 

Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

 

Gulyás azt mondta, hogy vidéken május 4-én enyhítettek a korlátozáson, de Budapesten május 18-ig tartották fenn a korlátozásokat. Mivel Budapesten az aktív fertőzöttek száma csökkent, úgy döntöttek, feloldhatják a fővárosi korlátozásokat. Ebben kikérték szakemberek és polgármesterek véleményét is. Gulyás köszönetet mondott a budapestieknek, hogy fegyelmezetten betartották az eddigi szabályokat, és jelezte, továbbra is szükség van a fegyelmezettségre.

 

Gulyás megerősítette Orbán pénteki kijelentését, miszerint ha nem változik a járványügyi helyzet, a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

 

Gulyás azután tartott bejelentést, hogy Orbán Viktor nem sokkal korábban Facebook-oldalán közölte: feloldják a budapesti korlátozásokat, és a fővárosi enyhítések mindig két héttel fogják követni a vidéki szabálylazításokat.