Félelem és rettegés: Ismét pusztít a „Szkripál-féle” idegméreg Angliában

Ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést éppen négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.

 

A két brit beteg – egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi – Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul szombaton. Amesbury 16 kilométerre fekszik Salisburytől. A helyi hatóságok a nőt Dawn Sturgess-ként, a férfit Charlie Rowley-ként azonosították. Mindketten helybéli lakosok. A rendőrség először arra gyanakodott, hogy megbetegedésüket szennyezett kábítószer fogyasztása okozhatta.

 

Neil Basu, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálatának parancsnoka szerda éjszakai sajtótájékoztatóján azonban közölte: a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézetének vizsgálata alapján a két brit állampolgár is a novicsok nevű katonai idegméreg-hatóanyagtól betegedett meg.

 

Ezt a hatóanyagot még a Szovjetunióban fejlesztették ki.

 

Basu elmondta: a két brit állampolgár szervezetéből vett mintákat a páciensek tünetei keltette aggályok miatt küldték el a Porton Down-i kutatólaboratóriumnak. A Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka közölte: a terrorellenes ügyosztály száz nyomozója dolgozik az ügyön, az elsődleges feladat annak kiderítése, hogy a két brit miként kerülhetett érintkezésbe az idegméreggel.

 

Neil Basu hangsúlyozta: a rendőrség nem tudja, hogy a két britet megmérgező novicsok ugyanabból az “adagból” származik-e, amely Szergej Szkripalt és lányát is megbetegítette, és semmiféle olyan hírszerzési értesülés nincs, amely arra utalna, hogy a férfit és a nőt célzott támadás érte volna.