Fekete párduc áll a Szeged-Csanádi püspök luxusstadionja előtt

Aki többek között arról volt híres, hogy mindig fekete dresszben állt a kapuba, aminek az eredetéről megoszlik a legendárium emlékezete. Grosics maga egy interjúban édesanyja emlékére vezeti vissza a fekete dresszt. Az őt ismerők némi malíciával azzal magyarázták, hogy a közismerten erősen jobboldali kötődésű Grosics még ifjan az olasz fasiszták előtti tisztelgésként kapott rá a legendás felsőre.

 

Bármi is az eredet, a fekete ragadozót szimbolizáló monumentum a Dorozsmai úti bejáratnál látható, de a szeged.hu értesülése szerint lesz egy Grosics-szobor a stadion tövében is, sőt még a székekkel is a legendás kapusnak állítanak emléket, mert ahogy az egyházmegye honlapján olvasható, a futballstadionban „háromfajta szék sorakozik, illetve inkább hullámzik a lelátón. Minden színnek funkciója van: a kék a Tiszát, a zöld a Ferencváros családiasságát, eszmeiségét, a fekete pedig az NB II-be frissen feljutott Szeged-Csanád Grosics Akadémia névadóját, Grosics Gyulát, a Fekete párducot szimbolizálja.”

 

Magyarországon ez a második állatszobor egy focistadion előtt. Az elsőt az Üllői úton láthatja minden szegedi, aki legalább egyszer telekocsizott már életében Budapestről haza vagy a fővárosba: az FTC zöld sasa van ezüstszínbe álmodva.