Fagyhalál: Lázár mossa a kormány kezeit

A miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti tájékoztatóján azzal válaszolt egy újságíró fagyhalállal kapcsolatos kérdésére, hogy „azokon a hajléktalan szállókon, amelyeket a magyar állam működtet, és azokban a szociális intézményekben, amelyekben a magyar állam áll helyt, fagyhalál nem következett be”.  
 
Lázár János kijelentése arra enged következtetni, hogy az állam csak magáért vállal felelősséget, az országért nem. Az állam nem tartozik felelősséggel azért, ha fizetésképtelenségük miatt elveszik az emberek feje fölül egyetlen fedelüket, és az utcára lökik őket, hajléktalanná válnak, és megfagynak. Nem tartozik felelősséggel azokért, akik saját fűtetlen lakásukban kihűlnek, mert nincs mivel fűteniük. Sem azokért, akiknek telente arról kell dönteniük, hogy egyenek-e, vagy fűtsenek, mert a kettőre nem futja a jövedelmükből. Az állam magáért felel, mások pedig feleljenek magukért! Sorsuk láttán az állam mossa kezeit – vonható le Magyarország egyik vezető személyiségének logikájából.
 
Mindezt megfejeli Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkára, aki egy „decemberi protokollra” hivatkozva azt állította, hogy nem nekik kell a fagyhalállal kapcsolatos adatokat nyilvánosságra hozni, hiszen egészségügyi kérdés annak megállapítása, hogy valaki kihűléses halált halt-e, vagy sem.
 
Az MSZF megkérdezte Czibere Károlytól, hogy eddig ki állapította meg a fagyhalál tényét, ha nem az egészségügyhöz tartozó orvos. Mire támaszkodott a Központi Statisztikai Hivatal az extrém hideg miatt bekövetkezett halálesetek összegzésekor, ha nem egészségügyi adatokra? 
 
A kormány ez idáig elzárkózott a válaszoktól.