Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől

Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott – idézi az előzményeket a Hvg.

 

Az elmúlt hetek gyermekvédelmi botránya után Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Kossuth Rádióban bocsánatot kért azoktól, akik a gyermekotthonokban váltak szexuális abúzus áldozatává.

 

Bocsánatérést azzal indokolta, hogy Jézus szerint a gyermekeké az Isten országa, ám vannak, akik ehelyett „alantas erők hatalmát tapasztalták meg.” Mint mondta, fájdalmasan sokan vannak, akiknek a világrajöttét áldás helyett átoknak tekintették és nevelőotthonba adták őket, akik „gyenge vállukon mázsás terheket cipelnek” és „akiket hatalmi és szexuális zaklatásnak tettek ki.”

 

„Ugyan, kié az Isten országa? Azoké, akik már régen nem gyermekek, de a traumák hosszú évek óta kísérik őket? Akik alkoholba vagy kábítószerbe menekültek, más megoldást nem találva? Mindez köszönőviszonyban sincs Isten országával, valaki becsapta őket! Ha rendezett családban élnek is, árnyként követik őket az egykor átéltek. Csoki vagy zsarolás. Cukor vagy korbács. Amint fordul a kulcs a zárban… Immár nem tudnak segítségért kiáltani... Marad a szégyen és a hallgatás kötelezettsége. Éppen azok fordítanak nekik hátat, akiktől védelmet remélhettek volna” – folyatta.

 

Szerinte az egyházra is ráég a szégyen, mert tagjai nem vették időben észre a jeleket, vagy ha sejtettek is valamit, elfordították a fejüket. „Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna. Zavartan magyarázkodtak, amikor jobb lett volna mélyen hallgatni”.

 

Bonhoffer evangélikus lelkészt idézve közölte: „az egyház megvallja, hogy noha látta a brutális erőszak önkényeskedését, számtalan ártatlan testi-lelki szenvedését, az elnyomást, a gyűlöletet, a gyilkosságot, nem emelte fel szavát ellene, és nem talált módot arra, hogy az áldozat segítségére siessen. Bűnös lett Jézus Krisztus leggyengébb és legvédtelenebb testvéreinek a pusztulása miatt.”

 

Fabiny bocsánatot kért a gyermekektől, akiknek „nem Isten országáról tanúskodtak” és azoktól, akiknek emiatt csalódást okoztak. Hozzátette: „Pál apostol Krisztus testének nevezi az egyházat: ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi. A másik bűne az én bűnöm is. Az egyház ezért bocsánatot kér. Megköveti azokat, akiket fájdalom, gyalázat és sérelem ért” – írja a portál.