Ezt is megértük (megint): kongresszusi főbólintásra vár a Szabad Európa Rádió

John Lansing, a United States Agency for Global Media vezetője azt nyilatkozta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt, továbbá azt tervezik, hogy irodát hoznak létre Budapesten. Az indulás jövőre valósulhat meg.

 

A rádió küldetésének tekint a független hírek továbbítását azokra a helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad. A New York Times beszámolója szerint David Cornstein budapesti nagykövet azt szerette volna elérni, hogy a visszatérés hatását visszafogja: garanciát akart szerezni arra, hogy a Szabad Európa Rádió nem a kormányról szóló negatív hírekre, valamint az oknyomozó munkára fókuszáljon a jövőben.

 

A United States Agency for Global Media ezt úgy értékelte, hogy az USA kormánya bele akar szólni a szerkesztői függetlenségükbe, ami törvényellenes.

 

A cikk kitért az Orbán-kormány „illiberális intézkedéseire” is: felhívta a figyelmet az új alkotmányra, a választási törvény átírására, a média elfoglalására, a gyűlöletbeszédre, illetve az összeesküvés-elméletekre is.

 

(forrás: szabadhir.hu)