Ezrek tiltakoztak hétfőn este Budapesten a színházak függetlensége mellett

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat hétfőn került fel a Parlament honlapjára, de még a tüntetés előtt több olyan pontot is kihúztak belőle, ami a korábban nyilvánosságra került változatban még szerepelt.

 

Így kimaradt belőle a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is. Nem része a törvényjavaslatnak a tervezett Magyar Nemzeti Kultúrközpont sem.

 

A Nemzeti Kulturális Tanács felállítása azonban része a tervezetnek, és a javaslat különbséget tesz állami és önkormányzati fenntartású színházak között. Amennyiben az önkormányzat nem tud minden forrást fedezni (mint a fővárosi színházak esetében), az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő, amit a kormány megvizsgál – foglalta össze a jelenlegi helyzetet a Papageno.

 

A Független Előadóművészeti Szövetség petíciót fogalmazott meg, amelyben úgy fogalmazott: a tervezet a “magyar kulturális élet szisztematikus szétverését” jelenti, mindemellett “egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe.”

 

Petíciójukat már 50 ezer ember írta alá, a célként kitűzött aláírás 100 ezer ember.